Knedel bułczany w serwecie gotowany z Austrii

Knedel bułczany to austriacki dodatek do wielu dań. Przyrządzany jest z krojonych czerstwych bułek, do których wlewa się masę z roztrzepanych jajek, roztopione masło oraz mleko, a następnie doprawia i formuje w knedel. Gotowy knedel bułczany po owinięciu serwetą gotuje się we wrzątku do miękkości.

Austriacki knedel bułczany, na który przepis przedstawiam poniżej znany jest w kraju Straussa jako Serviettenknödel. Jego nazwa wzięła się od sposobu jego przygotowania. Otóż gotową masę bułczaną formuje się w wałek i umieszcza w wilgotnej, wysmarowanej masłem serwecie. Następnie wkłada się go do garnka z wrzątkiem i gotuje. Po ugotowaniu knedla kroi się w plastry i podaje do dań z sosami. Knedel bułczany w serwecie jest banalny w przygotowaniu, a możliwych jego wariacji co najmniej kilka. Zachęcam do jego przygotowania.

Składniki

5 kajzerek;
50 gramów masła;
150 ml mleka;
3 wiejskie jajka;
natka pietruszki do smaku;
gałka muszkatołowa;
sól, pieprz;

Przepis na knedel bułczany w serwecie

Bułki pokrój w drobną kosteczkę. Do przygotowania takiego knedla używa się zwykle czerstwych bułek, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć świeżych. W takim przypadku lepiej jest jednak pokroić bułki dzień wcześniej i pozostawić przez noc na wierzchu, aby stały się czerstwe. Rozkłóć w misce jajka, mleko lekko podgrzej, natkę pietruszki posiekaj drobno, a masło rozpuść i przestudź.

Do pokrojonych bułek wrzuć natkę pietruszki, dodaj sól i świeżo zmielony pieprz. Zetrzyj do smaku nieco gałki muszkatołowej. Wlej do miski z bułkami rozkłócone jajka i mleko. Na koniec wlej roztopione masło. Następnie wymieszaj wszystko i odstaw miskę z masą na 10 minut, aby pieczywo wchłonęło płyny i spęczniało.

Czystą ścierkę lub serwetę zwilż wodą, a następnie dobrze wysmaruj masłem, aby knedel bułczany nie przywarł do niej. Gdy pieczywo nasiąknie płynami i spęcznieje pora zabrać się za formowanie knedla. Nałóż masę bułczaną na serwetę i formuj wałek o grubości około 8 centymetrów. Delikatnie owiń serwetą masę bułczaną, a następnie oba końce serwety zwiąż sznurkiem kuchennym. Włóż knedla w serwecie do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotuj na bardzo wolnym ogniu około 25 minut.

Knedel bułczany propozycja podania

Gdy knedel bułczany jest ugotowany wyjmij go z garnka i odwiń z serwety. Jeśli knedel trudno odchodzi od serwety następnym razem po rozsmarowaniu na serwecie masła podsyp ją lekko bułką tartą. Podawaj od razu do dań z sosami. Świetnie smakuje również odsmażony na maśle.


Wypróbuj także przepis na gulasz wiedeński, czyli klasyczny saftgulasch.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *