Awokado z krewetkami i jajkiem gotowanym

Połówki awokado wypełnione farszem z jego miąższu połączonym z krewetkami i gotowanym jajkiem. Jest to fantastyczny pomysł na szybką, zdrową i pyszną przekąskę

Awokado z krewetkami i jajkiem to połówki awokado wypełnione farszem przygotowanym z jego miąższu połączonym z krewetkami i gotowanym jajkiem. Jest to fantastyczny pomysł na szybką, zdrową i pyszną przekąskę. Awokado z krewetkami może być hitem na Twoim stole, jeśli tylko skrupulatnie zastosujesz się do mojego przepisu. Miękkie awokado to podstawa tej przekąski. Możesz użyć tego tradycyjnego, zielonego o ile będzie dojrzałe jak należy. Możesz też użyć bardziej szlachetnej odmiany, czyli HAAS. Drążąc awokado pozostaw odrobinę miąższu przy skórce; będzie ona sztywniejsza i łatwiej będzie się ją wypełniało farszem.

Składniki

2 awokado;
100 gramów krewetek koktajlowych;
2 jajka;
1 cytryna;
świeża kolendra;
1 łyżeczkę musztardy Dijon;
sól, pieprz;

Przepis na awokado z krewetkami

Ugotuj dwa jajka na twardo, obierz i wystudź. Przekrój awokado wzdłuż, na połowę. Nożem lub łyżką szybko usuń miąższ pozostawiając jedynie skórkę. Wykrojony miąższ przełóż do miski i skrop natychmiast sokiem z cytryny aby zachował kolor. Wydrążone skórki z awokado również skrop sokiem z cytryny. Miąższ owocu dobrze rozgnieć widelcem.

Jajka przekrój na pół, następnie usuń z nich żółtka, przełóż je do osobnej miski i dobrze rozgnieć widelcem. Białka jajek posiekaj w bardzo drobną kosteczkę i dodaj do miąższu z awokado. Dodaj również rozgniecione żółtka.

Około 100 gramów krewetek koktajlowych wyjmij z puszki lub słoiczka, przepłucz wodą, odsącz, a następnie dodaj do awokado. Możesz również użyć rozmrożonych krewetek koktajlowych ale pamiętaj, że są one mocno glazurowane. Aby uzyskać około 100 gramów krewetek musisz kupić więc przynajmniej 200 gramów mrożonych.

Małą garstkę świeżej kolendry posiekaj drobno i również dorzuć do awokado z krewetkami. Całość posól, popierz, skrop dodatkowo sokiem z cytryny. Farsz wymieszaj wstępnie, po czym dodaj 1 łyżeczkę musztardy Dijon. W razie potrzeby dopraw dodatkowo i wymieszaj.

Awokado z krewetkami propozycja podania

Skórki z owocu wypełnij farszem. Właściwie jest już wszystko gotowe, trzeba tylko całość ładnie udekorować. Podawaj udekorowane krewetkami koktajlowymi, kawiorem i listkami świeżej kolendry. Pamiętaj, że pomimo iż jest jeden z najzdrowszych owoców nie każdy powinien jeść awokado. Dowiedz się kto nie powinien jeść awokado.


Wypróbuj także przepis na pasta z awokado.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *