Babeczki czekoladowe z morelami suszonymi

Babeczki czekoladowe przygotowane z gorzkiej czekolady stopionej razem z masłem z dodatkiem jajek, cukru oraz mąki pszennej wzbogacone morelami suszonymi.

Babeczki czekoladowe to łatwe i szybkie „co nieco” dla łakomczuchów. Przygotuje je chyba każdy, bo w przepisie nie ma żadnych nadzwyczajnych składników. Te babeczki nie są może jakieś wybitnie puszyste, nie rozpływają się w ustach, ale po prostu smakują świetnie. Również na drugi dzień, o ile w ogóle dostaną szansę tego drugiego dnia doczekać. Oczywiście zamiast suszonej moreli możecie babeczki wypełnić czym Wam się żywnie podoba. Ja morele uwielbiam, stąd taki, a nie inny właśnie wsad.

Składniki

150 gramów gorzkiej czekolady;
150 gramów masła;
3-4 wiejskie jajka (w zależności od ich wielkości);
130 gramów cukru;
125 gramów mąki pszennej;
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
miękkie suszone morele;

Przepis na babeczki czekoladowe

1. Przygotuj wszystkie składniki. Morele włóż do miski i zalej alkoholem (np. rum, brandy, whisky).

2. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Odstaw miskę na bok.

3. W garnku zagotuj wodę, a następnie połóż na garnku metalową miskę. Wrzuć pokrojone masło i połamaną czekoladę.

4. Podgrzewaj masło i czekoladę w kąpieli wodnej, aż całkowicie rozpuszczą się i połączą w jednolitą masę. Wtedy zdejmij miskę z garnka i odstaw, aby masa przestygła.

5. Oddziel żółtka jajek od białek. Żółtka przełóż do dużej miski. Dodaj cukier. Ucieraj.

6. Gdy żółtka z cukrem utrzesz na białą masę dodawaj po trochu roztopioną masę czekoladowo maślaną nie przerywając ucierania.

7. Gdy składniki w misce połączą się wsypuj po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj dalej, aż powstanie jednolite, dość twarde ciasto.

8. Morele wyjmij z miski, przekrój na połowę i odsącz z alkoholu. Miksuj białka jajek ze szczyptą soli, aż uzyskasz sztywną pianę.

9. Do wcześniej przygotowanego ciasta czekoladowego dodawaj po 2-3 łyżki piany i delikatnie mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Formę na babeczki czekoladowe wyłóż papilotkami i wypełnij je masą czekoladową. Na koniec do każdej papilotki wypełnionej masą wciśnij morelę tak, by nieco wystawała na zewnątrz.

10. Piecz babeczki czekoladowe około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Najlepszą metodą na sprawdzenie, czy babeczki czekoladowe są upieczone jest tzw. test suchego patyczka.

Babeczki czekoladowe sposób podania

Robi się szybko, piecze jeszcze szybciej, ale najszybciej (niestety) znikają pochłonięte przez łakomczuchów.


Wypróbuj także sprawdzony <<przepis na babeczki sezamowe z tahiną>>.


Rekomendowane przepisy