Babeczki na słono z szynką wędzoną i serem

Babeczki na słono przygotowane z wędzoną szynką i twardym serem najpierw wyrobione z masłem, mlekiem, mąką i jajkami, a następnie pieczone w foremkach.

Babeczki na słono to super alternatywa, gdy masz już dość pieczywa, zwykłych kanapek, czy też spędzania czasu na przygotowywaniu wymyślnych kanapek, których potem już nie masz ochoty i siły jeść. Przygotuj łatwe i pyszne babeczki. Składniki do babeczek znajdują się w każdym polskim domu. To żółty ser, szynka i trochę „zielonego”. Oczywiście możesz wcześniej przygotować się. Dzięki temu kupisz lepszy ser nadający się zapiekania, chudą szynkę oraz „zieleninę”, jaką preferujesz. Niestety moje babeczki mają jedną wadę, znikają zbyt szybko.

Składniki

chuda, najlepiej dobrze wędzona szynka w ilości 90 gramów;
70 gramów dobrze rozpiekającego się twardego, żółtego sera (np. cheddar);
60 gramów masła;
180 gramów mąki pszennej;
125 ml mleka;
szczypiorek lub dymka;
2 łyżeczki musztardy (lekko pikantna będzie super);
1 jajko;
1 łyżeczka proszku do pieczenia.;
sól, pieprz;

Przepis na babeczki na słono

W małym rondelku roztop masło, a następnie pozostaw je do przestygnięcia. Pokrój w bardzo drobną kosteczkę szynkę i ser. Szczypiorek lub dymkę posiekaj bardzo drobno.

Robimy masę

Do dużej miski przesiej mąkę, a następnie dodaj do niej pokrojone szynkę, ser i posiekany szczypiorek. Do miski dodaj również proszek do pieczenia. W osobnej misce rozmieszaj dokładnie mleko z jajkiem i musztardą. Otrzymaną masę jajeczną wlej do miski z pozostałymi składnikami. Wlej tam również przestudzone masło. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Masa powinna być dość kleista. Przekładaj masę do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papilotkami formy na babeczki. Z podanych ilości otrzymasz 10 sztuk babeczek.

Wkładamy babeczki do pieca

Formę z babeczkami na słono włóż do piekarnika Piecz babeczki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Upieczone babeczki powinny być lekko puszyste w środku, a zatem nie piecz ich za długo, bo je przesuszysz. Babeczki na słono powinny też być chrupiące z zewnątrz, z wyraźnym posmakiem szynki i tylko lekkim aromatem cebulki.

Babeczki na słono według mojego przepisu smakują doskonale na ciepło i na zimno.


Wypróbuj przepis na babeczki sezamowe z tahiną.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *