Babka piaskowa z kakao i cukrem pudrem

Prosta i łatwa babka piaskowa z dodatkiem kakao przygotowana jedynie z kilku składników.

Prosta i łatwa babka piaskowa z dodatkiem kakao przygotowana jedynie z kilku składników. Babka piaskowa często uważana jest za „ciasto zastępcze”, które nie nadaje się na specjalne okazje. Ja jednak nie mogę zgodzić się z osobami, które tak twierdzą. Rzeczywiście może nie jest to wypiek doskonały, ani efektowny, ale znakomicie zaspokaja chęć na coś słodkiego np. w niedzielny poranek, albo jako słodki, delikatny dodatek do popołudniowej kawy. Babka piaskowa to ciasto proste, bez fajerwerków. Jeżeli tak do tego podejdziecie na pewno Was nie rozczaruje.

Składniki

250 gramów mąki pszennej
200 gramów mąki ziemniaczanej;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
225 gramów masła;
180 gramów cukru;
4 wiejskie jajka;
wanilia;
mleko;
kakao;

Babka piaskowa z kakao przepis

Przygotuj wszystkie składniki, czyli 250 gramów mąki pszennej, 200 gramów mąki ziemniaczanej, dwie łyżeczki proszku do pieczenia, 225 gramów miękkiego masła, 180 gramów cukru, 4 jajka, wanilię, pół szklanki mleka, a także dwie kopiate łyżki kakao. Do dużej miski przesiej obie mąki, dodaj proszek do pieczenia, a następnie wymieszaj.

Posiekaj miękkie masło na małe kawałki, a następnie wrzuć je do miski malaksera. Do masła dodaj cukier i miksuj razem około 3 minut. Cały czas miksując składniki wrzucaj do malaksera pojedynczo jajka po każdym robiąc krótki odstęp czasowy. Nie przerywając miksowania dodaj łyżeczkę pasty waniliowej, cukru waniliowego lub wanilii w czystej postaci. Cały czas miksuj masę. Do miksowanej masy dodawaj na zmianę mąkę i mleko tak, aby masa gęstniała, ale dało się ją mieszać. Miksuj, aż składniki połączą się i powstanie gęsta masa.

Babka piaskowa sposób pieczenia

Keksówkę o wymiarach 30×11 wysmaruj tłuszczem, a następnie obsyp bułka tartą. Połowę masy z miski malaksera przelej do keksówki. Do drugiej połowy dodaj kakao, a następnie wymieszaj delikatnie. Masę z kakao wlej do keksówki. Nożem zamieszaj delikatnie obie masy, aby lekko się przemieszały. Ciasto piecz w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 50 minut.

Gdy ciasto jest upieczone (zrób test tzw. „suchego patyczka”) wyjmij je i pozostaw do przestygnięcia, babka piaskowa musi odpocząć. Letnie ciasto obsyp obficie cukrem pudrem. Świetnie smakuje z herbatą lub kawą.


Wypróbuj najlepszy przepis na babka drożdżowa.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *