Bakłażan duszony z ziemniakami

Bakłażan pokrojony na duże kawałki i duszony z ziemniakami w sosie pomidorowym tworzą obiad idealny na letnie upały.

Bakłażan pokrojony na duże kawałki i duszony z ziemniakami w sosie pomidorowym tworzy obiad idealny na letnie upały. Wiem, że większość Polaków nie ma pojęcia co zrobić z bakłażanem, więc na swym blogu spieszę z pomocą. Większość przepisów z dodatkiem bakłażana przywiozłem z Grecji. Tam potrafią z bakłażanów tworzyć wyśmienite dania. Choćby i to. Tu nie ma żadnej filozofii, ale uwierz, będziesz mlaskać z zadowolenia podczas jedzenia tak przygotowanego dania z bakłażanem.

Składniki

500 gramów ziemniaków sałatkowych
500 gramów bakłażanów
duża cebula
duży pomidor
kopiata łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz

Bakłażan duszony z ziemniakami przepis

Bakłażana pokrój w grubą kostkę, a następnie włóż go do dużej miski. Dodaj sól, zalej warzywo wodą i pozostaw na 15 minut. Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę, a cebulę obierz i pokrój w piórka.

Na patelnię wlej oliwę, a następnie wrzuć ziemniaki. Zamieszaj i smaż je przez 2 lub 3 minuty na średnim ogniu. Do ziemniaków dorzuć bakłażana i smaż warzywa kolejne 3 minuty mieszając od czasu do czasu. Dodaj cebulę i smaż kolejne 2 minuty.

Zetrzyj pomidora na dużych oczkach tarki i dodaj do warzyw. Dodaj koncentrat pomidorowy, a następnie wlej litr wody. Teraz przykryj garnek pokrywką i duś bakłażana z ziemniakami na średnim ogniu 25 minut. Nie odkrywaj, nie mieszaj. Po wskazanym czasie dodaj sól i pieprz do smaku, a następnie delikatnie poruszaj garnkiem, aby przyprawy rozeszły się po całym daniu. Nie mieszaj, bo uszkodzisz warzywa. Podawaj od razu.


Przygotuj pyszny <<krupnik z grzybami leśnymi>>. O mamo, jakie to jest dobre!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *