Bakłażan pieczony z mozzarellą i chilli

Bakłażan pieczony z mozzarellą to przekrojony wzdłuż na połowę bakłażan, pieczony do miękkości, a następnie obłożony oliwą z dodatkiem okruchów chleba i czosnkiem, a także z plastrami mozzarelli i chilli. Do konsumpcji nadaje się po ponownym krótkim zapieczeniu.

Bakłażan pieczony z mozzarellą to wyborne danie. Ci, którzy za bakłażanem nie przepadają powinni je wypróbować, by przekonać się, że bakłażan smakuje wyśmienicie, trzeba jedynie właściwie go przyrządzić. A jak już złapiesz bakłażanowego bakcyla stanie się on w Twojej kuchni nieodzownym dodatkiem do wielu dań. Oczywiście najlepiej smakować będzie to danie, gdy sezon na dojrzałe, pyszne bakłażany jest w pełni. Poza sezonem bakłażan jednak rownież daje radę. To nie pomidor, który wymaga dużej ilości słońca, aby móc cieszyć się pełnią jego smaku. Bakłażan smakuje dobrze przez cały rok.

Składniki

2 średnie bakłażany;
1 kulka mozzarelli;
kilka łyżek zwykłej bułki tartej lub panko (japońska jej wersja);
czerwona papryczka chilli;
garść świeżych liści bazylii;
oliwa extra vergine;
2 ząbki czosnku;
garść natki pietruszki;
sól, pieprz;

Przepis na bakłażan pieczony z mozzarellą

Do małej miseczki wlej 4 łyżki oliwy extra vergine i wgnieć dwa obrane ząbki czosnku. Dodaj garstkę posiekanej natki pietruszki, a także drobno pokruszone okruchy czerstwego pieczywa lub bułki tartej. Ja wykorzystałem japońską wersję bułki tartej, czyli panko.  Panko jest delikatniejsza niż bułka tarta, a poza tym akurat miałem jej trochę w swojej kuchni. Całość posól, popieprz, wymieszaj i odłóż na bok.

Dwa średnie bakłażany przekrój wzdłuż i ponacinaj w środku. Na patelni rozgrzej nieco oliwy i smaż bakłażany układając je  wewnętrzną stroną na patelni. Smaż krótko, aby bakłażan nie nasiąknął zbytnio tłuszczem. Zrumienione bakłażany wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Wnętrza bakłażanów wypełnij przygotowaną wcześniej zasypką. Wstaw blachę z bakłażanami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 do 25 minut.

Bakłażan pieczony z mozzarellą sposób podania

Podczas gdy bakłażany się pieką pokrój mozarellę w plastry albo porwij na małe kawałki, drobno posiekaj papryczkę chili i przygotuj małe listki świeżej bazylii.

Wyjmij bakłażany z piekarnika i rozłóż na nich mozzarellę oraz chilli. Następnie wstaw blachę z powrotem do piekarnika i piecz do momentu, aż mozzarella się stopi. Podawaj od razu udekorowany listkami bazylii.


Spróbuj super przepis na bakłażan zapiekany z serem. Unikatowy, boski smak. Polubisz bakłażany.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *