Bakłażan z indykiem duszony w pomidorach przygotowuje się błyskawicznie i bardzo łatwo. Oto specjalnie dla Was przysmak prosto z Krety. Bakłażan pokrojony na duże kawałki i duszony w sosie pomidorowym z oliwą tworzy obiad idealny na każdą porę roku. Wiem, że większość Polaków nie ma pojęcia co zrobić z bakłażanem, więc na swym blogu spieszę z pomocą. Większość przepisów z dodatkiem bakłażana przywiozłem z Grecji. Tam potrafią z bakłażanów tworzyć proste i wyśmienite dania. Choćby takie, jak to poniżej. Tu nie ma żadnej filozofii ale uwierz, będziesz mlaskać z zadowolenia podczas jedzenia tak przygotowanego dania z bakłażanem.
Składniki
500 gramów bakłażanów
300 gramów piersi z indyka
puszka ciecierzycy
duża cebula
400 ml pasaty pomidorowej
kopiata łyżeczka koncentratu pomidorowego
suszone oregano
3 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
laska cynamonu
sól, pieprz
Bakłażan z indykiem przepis
Mięso pokrój w grubą kostkę, posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Przygotuj bakłażana
Bakłażana pokrój w grubą kostkę, a następnie włóż go do dużej miski. Dodaj łyżkę soli, zalej warzywo zimną wodą, zamieszaj aby sól się rozpuściła, a następnie pozostaw bakłażana w tak przygotowanej wodzie na 15 minut. W międzyczasie cebulę obierz i pokrój w piórka, a ciecierzycę wyłóż z puszki i przepłucz pod bieżącą wodą.
Przesmaż mięso
Na patelnię wlej oliwę (około 100 ml), a następnie wrzuć mięso i smaż je na dość mocnym ogniu 4-5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodaj cebulę i smaż wszystkie składniki kolejne 2 minuty. Zdejmij mięso z patelni i odłóż na bok na talerz.
Gotuj bakłażana w pomidorach
Na patelnię z przesmażoną cebulą wrzuć dobrze odsączonego z wody bakłażana. Smaż kawałki bakłażana 3-4 minut często mieszając, a następnie dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj i krótko przesmaż całość. Teraz dodaj pasatę pomidorową i szklankę gorącej wody. Dodaj także sól, pieprz, laskę cynamonu, ziele i liść. Gotuj bakłażana w sosie pomidorowym 20 minut na wolnym ogniu, aż sos nabierze smaku i nieco odparuje.
Bakłażan z indykiem duszony
Po upływie wskazanego powyżej czasu dodaj do duszonego w sosie pomidorowym bakłażana przesmażone wcześniej mięso i odcedzoną ciecierzycę, a następnie przykryj garnek pokrywką i duś bakłażana z indykiem na średnim ogniu 10 minut. Po upływie wskazanego czasu delikatnie poruszaj garnkiem, aby smaki rozeszły się równomiernie po całym daniu.
Bakłażan z indykiem duszony w pomidorach podawaj koniecznie ze świeżym pieczywem, aby na koniec zebrać nim z talerza wspaniały i aromatyczny sos pomidorowy z delikatną nutką cynamonu.
Wypróbuj również, jak wspaniale smakuje bakłażan z mięsem zapiekany z beszamelem, czyli niezwykle popularne greckie danie, które spotkasz w każdej greckiej tawernie.