Bakłażan zapiekany z oscypkiem i pomidorami

Bakłażan zapiekany z oscypkiem to świetne połączenie bakłażana, słodkich pomidorów, a także słonego oscypka. Smażone plastry bakłażana należy obłożyć pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii, a następnie posypać startym oscypkiem i zapiekać.

Bakłażan zapiekany z oscypkiem doskonale przyjmuje słonawy smak wędzonego serka, a pomidory dopełniają ekstazy dla podniebienia. Miałem użyć włoskiej wędzonej scamorzy ale na szczęście przypomniałem sobie, że przecież nasz oscypek nie dość że nie jest gorszy, to moim zdaniem jego smak bije „na głowę” większość serów w całej Europie. Oczywiście poza sezonem „oscypkowym” użyj innego serka górskiego, np. redykołki, czy gółki lub pucoka. W ostateczności użyj swojego ulubionego sera, który dobrze się zapiecze. Bakłażan zapiekany z oscypkiem to świetne połączenie bakłażana, słodkich pomidorów, a także słonego oscypka. Smażone plastry bakłażana należy obłożyć pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii, a następnie posypać startym oscypkiem i zapiekać.

Składniki

1 duży bakłażan
1 oscypek
kilkanaście pomidorków koktajlowych
świeża bazylia
sól, pieprz

Przepis na bakłażan zapiekany

Sporego bakłażana pokrój w około półcentymetrowe plastry. Plastry bakłażana posól i odłóż na około 30 minut na durszlak albo na kratkę, aby odciekła z nich woda z goryczką.

Po tym czasie delikatnie opłucz plastry bakłażana, osusz dokładnie ręcznikami papierowymi i smaż z obu stron na mocnym ogniu na patelni grillowej na niewielkiej ilości oliwy. Podczas smażenia nie dolewaj oliwy, ponieważ ile jej nie wlejesz bakłażan „wypiję ją” całą i będzie zbyt tłusty. Nadmiar tłuszczu ze smażenia odsącz na ręczniku papierowym.

Zetrzyj około 100 gramów oscypka (dowiedz się <<jak rozpoznać prawdziwego oscypka>>). Jeżeli wolisz użyj innego sera, ale takiego, który świetnie się rozpiecze i zapiecze. Może to być nawet dobrej jakości ser feta, który co prawda nie rozpieka się, ale podczas obróbki cieplnej nabiera wyjątkowego smaku.

Wyjmij blachę z piekarnika i wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozłóż na niej plastry bakłażana i posyp je świeżo zmielonym pieprzem. Pokrój według uznania trochę pomidorków koktajlowych, posiekaj kilkanaście listków świeżej bazylii. Pokrojone pomidorki rozłóż na plastrach grillowanego bakłażana. Na pomidorkach rozłóż posiekaną bazylię w ilości według uznania. To Twoje danie i to Ty decydujesz, jaki smak przybierze finalnie. Całość posyp startym oscypkiem.

Bakłażan zapiekany z oscypkiem sposób podania

Zapiekaj danie w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Bakłażana wyjmij z piekarnika i pozostaw na 2 minuty, aż ser nieco się „zwiąże”. Po tym czasie bakłażan zapiekany z oscypkiem jest idealny do konsumpcji.


Wypróbuj koniecznie bakłażan duszony z pomidorami. Nowość, którą pokochasz.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *