Bakłażan zapiekany z serem jest kwintesencją smaku nie tylko lata. Bakłażana można kupić niemal przez cały rok, by cieszyć się jego smakiem. Jednak to właśnie w sezonie letnim jest najtańszy i najsmaczniejszy. Wypełnić go możesz czym tylko zapragniesz. W tym przepisie proponuję nadzienie serowe. Tak naprawdę od Ciebie zależy, jakie to będą sery. Improwizuj, wymieniaj składniki, próbuj. Aż znajdziesz rozwiązanie idealne dla Ciebie. W moim przypadku jest to kreteński ser grawiera i feta.
Składniki
2 średnie bakłażany;
kawałek sera feta;
kawałek twardego sera np. grawiera, gruyere, cheddar;
1 duży pomidor;
oliwa extra vergine;
suszone oregano;
mały kawałek czerwonej papryki (opcja);
sól, pieprz;
Przepis na bakłażan zapiekany z serem
Bakłażana przekrój na połowę wzdłuż, a następnie ponacinaj jego wnętrze „na krzyż”.
Rozgrzej na patelni oliwę, a następnie połóż na niej bakłażany wewnętrzną, naciętą stroną. Smaż kilka minut, aż delikatnie się zrumienią. Nie ma potrzeby obsmażania bakłażanów z drugiej strony. Zdejmij bakłażany z patelni i przełóż na blachę do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na koło 20 minut, dzięki czemu miąższ pięknie zmięknie.
W międzyczasie zetrzyj na grubych oczkach tarki ser feta oraz twardy ser. Najlepszy będzie ser Gruyere lub jego odpowiednik z Krety Graviera (poznaj ser Graviera z Krety). Czerwona papryka znalazła się w tym daniu dlatego, że miałem jej nadmiar. Ty zdecyduj, czy również ją dodasz do farszu, czy po prostu pominiesz ją.
Wymieszaj starte sery, paprykę, dodatkowo całość posól i popieprz.
Wyjmij upieczonego bakłażana z piekarnika. Małą łyżeczką usuń miąższ bakłażana, a następnie umieść go w głębokim talerzu. Skórkę pozostaw nietkniętą. Do miąższu bakłażana dodaj starte sery z papryką. Wymieszaj dokładnie farsz, a w razie konieczności dopraw go solą i pieprzem.
Na koniec wypełnij skórki bakłażana farszem serowym, a następnie ułóż je na blasze posmarowanej oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 10 minut.
Bakłażan zapiekany z serem sposób podania
Podczas, gdy bakłażany się zapiekają pomidory sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i obierz ze skórki, następnie usuń pestki i pokrój w drobną kostkę. Na koniec posól, popierz i polej oliwą extra vergine. Najlepiej smakuje podany z sałatką z pomidora rozłożoną na wierzchu tuż po zapieczeniu.
Wypróbuj moje grzanki z szynką i serem oraz na bakłażan pieczony z mozzarellą. Oba Przemus są warte grzechu!