Bakłażany z warzywami i serem feta

bakłażany z warzywami i serem feta

Bakłażany pieczone i wypełnione warzywami oraz farszem z pieczonego bakłażana okraszone na koniec serem feta i ponownie zapieczone to klasyczne danie wegetariańskie. Farsz możesz przygotować w całkowicie dowolny sposób z dowolnych warzyw. Ważne, aby warzywa drobno posiekać i smażyć na wolnym ogniu na oliwie. Tak przygotowane warzywa wypełnić powinny upieczone bakłażany i poddane zostać krótkiemu zapieczeniu. Prosto i naprawdę genialnie. Mnóstwo smaków i kolorów na Twoim talerzu.

Składniki

2 lub 3 nieduże bakłażany
100 gramów sera feta
1 lub 2 dojrzałe pomidory
pieczarki, papryka, cukinia, marchewka (to, co masz)
duża cebula
dymka
natka pietruszki
świeży koperek
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Przepis na bakłażany z warzywami i fetą

Bakłażany umyj, a następnie osusz ręcznikami papierowymi. Przekrój każdy z nich wzdłuż na połowę. Każdą połowę bakłażana ponacinaj od wewnątrz delikatnie ostrym nożem na krzyż uważając, aby nie przeciąć skórki. Tak przygotowane połówki bakłażanów skrop dobrze oliwą i posyp solą gruboziarnistą. Bakłażany ułóż wnętrzem do spodu w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą. Piecz bakłażany 30 do 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż będą bardzo miękkie w środku.

Przygotuj farsz do bakłażanów

Podczas gdy bakłażany się pieką przygotuj farsz do nich. W tym celu na patelnię wlej oliwę i wrzuć posiekaną dymkę oraz drobno pokrojone pozostałe warzywa (warzywa możesz zetrzeć na tarce, jeśli wolisz). Smaż warzywa około 5 minut na średnim ogniu często mieszając. Po tym czasie dodaj starte pomidory, posól i duś warzywa jeszcze 5 minut.

Faszerujemy bakłażany

Gdy bakłażany są miękkie wyjmij z nich łyżką upieczony miąższ, a następnie dodaj go do farszu na patelni. Dodaj również posiekane świeże zioła (natka, koperek), wymieszaj całość i dopraw do smaku, jeśli potrzeba. Na każdą z połówek bakłażanów nakładaj farsz, a następnie posyp je serem feta lub podobnym. Tak przygotowane bakłażany polej startym pomidorem, a następnie wsadź do piekarnika i zapiekaj całość do 10 minut.

Bakłażany z warzywami sposób przygotowania

Wyjmij pieczone bakłażany z warzywami i fetą z piekarnika i pozostaw na kilka minut do przestygnięcia. Podawaj na świeżych liściach rukoli skropione oliwą i ostrym sosem np. sambal lub sriratcha.


Przygotuj również burger wegetariański z halloumi. Będziesz wzdychać z zachwytu.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *