Bakłażany pieczone i wypełnione warzywami oraz farszem z pieczonego bakłażana okraszone na koniec serem feta i ponownie zapieczone to klasyczne danie wegetariańskie. Farsz możesz przygotować całkowicie w dowolny sposób z dowolnych warzyw. Ważne, by warzywa drobno posiekać i smażyć na wolnym ogniu na oliwie. Tak przygotowane warzywa wypełnić powinny upieczone bakłażany i poddane zostać krótkiemu zapieczeniu. Prosto i naprawdę genialnie. Mnóstwo smaków i kolorów na Twoim talerzu.
Składniki
2-3 nieduże bakłażany
100 gramów sera feta
1-2 dojrzałe pomidory
pieczarki, papryka, cukinia, marchewka (to, co masz)
duża cebula
dymka
natka pietruszki
świeży koperek
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Przepis na bakłażany z warzywami i fetą
Bakłażany umyj, a następnie osusz ręcznikami papierowymi. Przekrój każdy z nich wzdłuż na połowę.
Każdą połowę bakłażana ponacinaj od wewnątrz delikatnie ostrym nożem na krzyż uważając, aby nie przeciąć skórki. Tak przygotowane połówki bakłażanów skrop dobrze oliwą i posyp solą gruboziarnistą.
Bakłażany ułóż wnętrzem do spodu w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą. Piecz bakłażany 30-40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż będą bardzo miękkie w środku.
Podczas gdy bakłażany się pieką przygotuj farsz do nich. W tym celu na patelnię wlej oliwę i wrzuć posiekaną dymkę oraz drobno pokrojone pozostałe warzywa (warzywa możesz zetrzeć na tarce, jeśli wolisz).
Smaż warzywa około 5 minut na średnim ogniu często mieszając. Po tym czasie dodaj starte pomidory, sól i duś warzywa jeszcze 5 minut.
Gdy bakłażany są miękkie wyjmij z nich łyżką upieczony miąższ, a następnie dodaj go do farszu na patelni. Dodaj również posiekane świeże zioła (natka, koperek), wymieszaj całość i dopraw do smaku, jeśli potrzeba.
Bakłażany z warzywami sposób przygotowania
Na każdą z połówek bakłażanów nakładaj farsz, a następnie posyp je serem feta lub podobnym. Tak przygotowane bakłażany polej startym pomidorem, a następnie wsadź do piekarnika i zapiekaj całość do 10 minut.
Wyjmij pieczone bakłażany z warzywami i fetą z piekarnika i pozostaw na kilka minut do przestygnięcia. Podawaj na świeżych liściach rukoli skropione oliwą i ostrym sosem np. sambal lub sriratcha.
Przygotuj również <<burger wegetariański z halloumi>>. Będziesz wzdychać z zachwytu.