Barszcz czerwony błyskawiczny obiad na już

Barszcze czerwony błyskawiczny to szybka zupa ze startych gotowanych buraków z dodatkiem fenkuła, marchewki i białej fasolki zabielona kwaśną śmietaną.

Barszcz czerwony błyskawiczny jest niezłym sposobem na obiad w środku tygodnia. Czasem trzeba ugotować coś szybkiego, za to smacznego i pożywnego. Zamiast iść na łatwiznę i kupować „gotowca” można nabyć kilka tanich produktów i przygotować coś wyjątkowego np. właśnie mój barszcz czerwony błyskawiczny. Buraki trzeba zwykle dość długo gotować, co kłóci się z ideą szybkiego dania. Ale jest na to rada, bowiem można kupić buraki ugotowane, takie pakowane próżniowo. Są soczyste, smaczne, słodziutkie i bez żadnych zbędnych, niezdrowych dodatków. Reszta składników jest banalna i uznaniowa.

Składniki

500 gramów ugotowanych buraków;
400 gramów odsączonej i opłukanej z zalewy białej fasolki;
1,5 litra wywaru warzywnego;
połowa cebuli;
połowa bulwy kopru włoskiego;
1 mała marchewka;
2 ząbki czosnku;
3 duże pomidory;
1 łyżka kwaśnej, gęstej 18 % śmietany;
1 cytryna;
sól, pieprz;

Przepis na barszcz czerwony błyskawiczny

Wyjmij buraki z opakowania i zetrzyj je do miski na grubych oczkach tarki.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, wrzuć połowę drobno pokrojonej w kostkę cebuli i tyleż samo posiekanej drobno bulwy kopru włoskiego. Smaż 3 minuty, a następnie dodaj startą na grubych oczkach tarki jedną marchewkę. Dodaj także obrane i zmiażdżone 2 ząbki czosnku. Zetrzyj na patelnię na grubych oczkach tarki 3 spore pomidory. Smaż wszystko 2 minuty od czasu do czasu mieszając.

Następnie dodaj na patelnię starte na grubych oczkach tarki buraki. Smaż kolejne dwie minuty, a następnie dodaj 1 łyżkę kwaśnej, gęstej 18 % śmietany. Zamieszaj. Dodaj 400 gramów odsączonej i opłukanej z zalewy białej fasolki. Zamieszaj wszystko i smaż 2 minuty, aby fasolka się zagrzała.

Przełóż zawartość patelni do garnka i wlej do niego wywar warzywny, oczywiście najlepiej domowy. Wywaru dolej tyle, aby konsystencja zupy była właściwa dla Ciebie (około 1,5 litra). Gotuj 2 minuty, a następnie dopraw solą i pieprzem. Ponieważ buraki marchewka dadzą dość sporą słodycz w tym momencie dodaj nieco soku z cytryny, aby smak zrównoważyć.

Barszcz czerwony błyskawiczny sposób podania

Wlej zupę do misek, skrop niewielką ilością jogurtu i posyp posiekanym szczypiorkiem.


Koniecznie wypróbuj przepis na zakwas z buraków oraz prawdziwy przepis na barszcz ukraiński.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *