Barszcz czerwony przygotowany na swojskim zakwasie podany z domowymi krokietami z farszem mięsnym to danie, które poważam. Zawsze i wszędzie. Taki domowy barszcz na zakwasie, najchętniej własnym smakuje niepowtarzalnie. Co do krokietów z mięsem jasne jest, że jedynie trę przyrządzone w domu mają wiadomą i sprawdzoną zawartość. A to oznacza nie tylko gwarantowaną jakość i smak, ale przede wszystkim możliwość w miarę dowolnego kształtowania ich smaku. Taki zestaw w postaci barszczu z krokietami z mięsem to pozycja obowiązkowa zimą.
Składniki
domowy zakwas na barszcz (przepis na zakwas z buraków)
naleśniki domowe chwilę wcześniej usmażone (przepis na naleśniki idealne)
farsz mięsny do krokietów
jajko i bułka tarta do panierowania
sól i pieprz do smaku
Przepis na barszcz czerwony z krokietami
Gotuj barszcz z buraków, a następnie zapraw go domowym zakwasem buraczanym. Dopraw do smaku, odstaw na bok. Nabierze smaku, gdy będziesz robić krokiety z mięsem (<<przepis na barszcz czerwony na zakwasie>>).
Przygotuj farsz mięsny, który będzie bazą do krokietów.
Przygotuj ciasto na naleśniki, a następnie smaż naleśniki.
Wypełnij każdy z naleśników farszem mięsnym, a następnie zwijaj w krokiety (<<przepis na krokiety z mięsem>>). Panieruj krokiety według przepisu powyżej, a następnie smaż na wolnym ogniu.
Podgrzej barszcz uważając, by się nie zagotował (straci wtedy piękny kolor!). Podawaj barszcz czerwony w filiżance, obok zaś na talerzyku chrupiące krokiety z nadzieniem mięsnym.