Barszcz czerwony z krokietami

Barszcz czerwony przygotowany na swojskim zakwasie podany z domowymi krokietami z farszem mięsnym.

Barszcz czerwony przygotowany na swojskim zakwasie podany z domowymi krokietami z farszem mięsnym to danie, które poważam. Zawsze i wszędzie. Taki domowy barszcz na zakwasie, zakwasie najchętniej domowej roboty, smakuje niepowtarzalnie. Co do krokietów z mięsem jasne jest, że jedynie te przyrządzone w domu mają wiadomą i sprawdzoną zawartość. A to oznacza nie tylko gwarantowaną jakość i oryginalny smak, ale przede wszystkim możliwość w miarę dowolnego kształtowania ich smaku. Taki zestaw w postaci barszczu z krokietami z mięsem to pozycja obowiązkowa zimą.

Składniki

domowy zakwas na barszcz (przepis na zakwas z buraków)
naleśniki domowe chwilę wcześniej usmażone
farsz mięsny do krokietów
jajko i bułka tarta do panierowania
sól i pieprz do smaku

Przepis na barszcz czerwony z krokietami

Ugotuj barszcz czerwony, czyli połącz wywar z gotowanych buraków, a następnie zapraw go domowym zakwasem buraczanym. Pamiętaj, by gotować buraki razem z warzywami, aby wywar miał dobry smak. Domowy zakwas winien być dobrze doprawiony czosnkiem, wtedy barszcz nie będzie wymagał dodatkowego doprawienia. Dopraw barszcz czerwony świeżo zmięłobym pieprzem do smaku, odstaw na bok. Nabierze smaku, gdy będziesz robić krokiety z mięsem (przepis na barszcz czerwony na zakwasie).

Przygotuj farsz mięsny do krokietów

Przygotuj farsz mięsny, który będzie bazą do krokietów. Taki farsz do krokietów przyrządzić jest najlepiej z gotowanego mięsa wieprzowego oraz boczku surowego wędzonego. Oba rodzaje mięs należy razem zmielić w maszynce, dobrze doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Farsz do krokietów można przygotować dzień wcześniej, aby farsz nabrał smaku.

Usmaż naleśniki na krokiety

Przygotuj ciasto na naleśniki, a następnie usmaż naleśniki. Wypróbuj mój znakomity przepis na naleśniki idealne. Moje naleśniki przygotowuję z dużej ilości jaj, mleka i mąki, dzięki czemu są wspaniale puszyste i nie łamią się na drugo dzień.

Barszcz czerwony z krokietami przygotowanie

Wypełnij każdy z naleśników farszem mięsnym, a następnie zwijaj w krokiety (przepis na krokiety z mięsem). Panieruj krokiety w rozbełtanym jajku i bułce tartej, a następnie smaż na wolnym ogniu z każdej strony na złoty kolor.

Podgrzej barszcz uważając, aby się nie zagotował (straci wtedy piękny kolor!). Podawaj barszcz czerwony w filiżance, obok zaś na talerzyku chrupiące krokiety z nadzieniem mięsnym.

Taki zestaw, czyli domowy barszcz czerwony z krokietami z pewnością zachwyci każdego. To kawał pyszne, polskiej kuchni. To jedno z najważniejszych dań naszej gastronomii. To żywy dowód, że Polak naprawdę potrafi.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *