Barszcz czerwony zabielany

Barszcz czerwony zabielany, czyli zupa przygotowana na bazie gotowanych buraków czerwonych z dodatkiem warzyw korzeniowych oraz dużej ilości czosnku, na koniec zabielona kwaśną śmietaną.

Barszcz czerwony zabielany mógłby pretendować do najlepszych zup świata co najmniej w dwóch kategoriach: na najsmaczniejszą zupę i na najtańszą. Ja taki barszcz po prostu uwielbiam. Ugotowanie go jest banalne, ale końcowe doprawianie to swego rodzaju magia. To balansowanie między smakami: słonym, kwaśnym, ostrym i słodkim. No i czy czosnku jest już dość, czy dodać jeszcze „ze 4 sztuki”. To niezwykle smaczna zupa, która niejednokrotnie pozwala „dociągnąć do pierwszego” z uwagi na jej symboliczny wręcz koszt. Obowiązkowo z gotowanymi, miażdżonymi ziemniakami.

Składniki

1 kilogram czerwonych buraków;
1 kilogram ziemniaków;
kwasek cytrynowy lub cytryna;
kwaśna, gęsta śmietana;
główka czosnku;
mąka pszenna;
1 nieduża marchewka;
1 pietruszka;
kawałek selera korzeniowego;
sól, pieprz;

Przepis na barszcz czerwony zabielany

Buraki umyj, obierz i pokrój w plastry grubości około pół centymetra. Nie ma rady, do obierania buraków lepiej ubrać rękawiczki. Plastry buraków włóż do dużego garnka i zalej około 2,8 litrami zimnej wody.

Same buraki z wodą dobrego smaku barszczu nie zrobią, zatem do przygotowania wywaru dodaję również marchewkę, pietruszkę i kawałek selera. Alternatywnie zamiast nich możecie dodać łyżkę suszonych warzyw, ale takich bez żadnych dodatków. Obrane jarzyny najlepiej dodać od razu z burakami do zimnej wody.

Przygotuj przyprawy. Potrzebnych będzie 10 dużych, obranych ząbków czosnku, pół łyżeczki kwasku cytrynowego (alternatywnie sok z wyciśniętej połowy cytryny), łyżeczka soli oraz łyżeczka świeżo zmiażdżonego kolorowego pieprzu.

Gdy woda z burakami i jarzynami zagotuje się dodaj wszystkie przyprawy i czosnek. Gotuj wywar około 45 minut na wolnym ogniu. Na koniec, jeżeli potrzeba, dodaj jeszcze kwasku cytrynowego (lub soku z cytryny), pieprzu, czosnku, soli itd.

Podczas gdy barszcz się gotuje obierz i ugotuj ziemniaki.

Barszcz czerwony zabielany sposób podania

Gdy barszcz jest już gotowy trzeba go jeszcze zabielić. Do miski wsyp 1 łyżkę mąki, dolej niewielką ilość zimnej wody i wymieszaj dokładnie. Dodaj 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%, dobrze wymieszaj.

Następnie dolej dużą chochlę zupy, aby zahartować śmietanę i dokładnie rozmieszaj, aby uzyskać jednolity płyn. Przelej zawartość miski do zupy i gotuj ją jeszcze 2 minuty. Podawaj z dobrze ubitymi gotowanymi ziemniakami.


Co powiesz na <<barszcz czerwony na wędzonce>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *