Barszcz ukraiński przepis tradycyjny

Barszcz ukraiński to zupa przygotowana na wywarze jarzynowym z dodatkiem startych buraków, marchewki, kapusty, ziemniaków i białej fasolki doprawiona na koniec kwaśną śmietaną.

Barszcz ukraiński to zupa przygotowana na wywarze jarzynowym z dodatkiem startych buraków, marchewki, kapusty, ziemniaków i białej fasolki doprawiona na koniec kwaśną śmietaną. Barszcz ukraiński to bardzo lubiana na południu Polski zupa. Jak jest w innych rejonach kraju szczerze mówiąc nie wiem, ale jeżeli nie znacie tej zupy gorąco ją Wam polecam, bo warta jest uwagi. Barszcz ukraiński musi być słodkawy, a to z uwagi na użycie słodkiej buraków. Jeżeli jednak będzie Ci zbyt słodki zawsze możesz nieco go zakwasić sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny. Ta zupa zdecydowanie zyskuje, gdy „przemaceruje się” przez noc. Dopiero wtedy składniki tworzą wtedy ten smak, za która tę zupę się kocha.

Składniki

mała biała kapusta;
dwa ugotowane i obrane spore buraki czerwone;
jedna duża marchewka;
1 duża cebula;
gęsta, kwaśna śmietana;
2 duże ziemniaki;
1 puszka drobnej, białej fasolki lub świeża fasolka;
natka pietruszki;
dwa duże pomidory;
sól, pieprz;

Przepis na barszcz ukraiński

Podstawą dobrego barszczu ukraińskiego jest porządny, domowy wywar jarzynowy. Przygotujesz go z warzyw korzeniowych, takich jak marchewka, pietruszka, seler plus trochę zieleniny.

Składniki zupy to mała słodka, biała kapusta, dwa ugotowane i obrane spore buraki czerwone, jedna duża marchewka, 1 duża cebula, kwaśna śmietana, 2 duże ziemniaki, 1 puszka drobnej, białej fasolki lub świeża fasolka, natka pietruszki, a także dwa duże pomidory.

Fasolkę umyj i gotuj do miękkości około 15 minut, oczywiście, gdy jest to fasolka świeża. Następnie odcedź ją i odłóż na bok. Kapustę poszatkuj, ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Przestudzone buraki zetrzyj na dużych oczkach tarki. Tak samo zetrzyj obraną dużą marchewkę. Obierz i posiekaj w drobną kostkę cebulę.

Wywar jarzynowy odcedź i przecedź przez gazę, a następnie wlej z powrotem do garnka, wywaru powinno być 1,5 litra. Doprowadź wywar do wrzenia, a następnie wrzuć poszatkowaną kapustę i pokrojone ziemniaki. Od momentu gdy ponownie zawrze gotuj 10 minut na średnim ogniu, aż warzywa nieco zmiękną.

Podczas, gdy warzywa w bulionie się gotują wlej na rozgrzaną patelnię trochę oleju roślinnego i wrzuć cebulę. Smaż, aż się zeszkli, po czym dodaj startą marchewkę. Smaż 2-3 minuty, a następnie dodaj ugotowane wcześniej, obrane i starte buraki.

Na patelnię zetrzyj również 2 duże pomidory (bez skóry). Zamieszaj i duś wszystko 3 minuty. Następnie posól, popieprz i dodaj 2 łyżki kwaśnej śmietany. Dokładnie wymieszaj i duś 1 minutę.

Barszcz ukraiński sposób podania

Przesmażone warzywa dodaj do garnka z gotującymi się kapustą i ziemniakami. Dolej gorącej wody w razie konieczności (gdy zupa jest za gęsta). Dodaj do zupy ugotowaną wcześniej (lub taką z puszki) białą fasolkę.

Natkę pietruszki posiekaj i wrzuć do garnka. Barszcz ukraiński spróbuj i gdy trzeba dopraw czym trzeba. Najlepiej smakuje na drugi dzień po jego ugotowaniu. Jest rewelacyjny.


Przygotuj również <<domowy barszcz czerwony zabielany>> prostym sposobem.


Rekomendowane przepisy