Bataty zapiekane z serem i speckiem

Bataty zapiekane z serem to prawdziwy przysmak. Bataty należy przekroić wzdłuż na połowę, upiec, a następnie obłożyć plasterkami specku, sera raclette i posypać płatkami suszonego chilli. Po krótkim zapieczeniu można zajadać się ze smakiem.

Bataty zapiekane z serem to prawdziwy przysmak. Bataty należy przekroić wzdłuż na połowę, upiec, a następnie obłożyć plasterkami specku, sera raclette i posypać płatkami suszonego chilli. Po ponownym krótkim zapieczeniu można zajadać się ze smakiem. Tak przygotowane bataty z serem smakują absolutnie rewelacyjnie. Niby to nic szczególnego takie zestawienie, jednak gdy użyć dobrych składników danie jest po prostu super smaczne. Proszę, nie zastępuj porządnego specku krajową „szynką”. Nie zastępuj również doskonałego sera z poniższego przepisu wyrobem „seropodobnym”. To bez sensu. Zrób według mojego przepisu. A jak Ci nie będzie smakować to mi napisz. Zadośćuczynię.

Składniki

4 niezbyt duże podłużne bataty;
150 gramów dobrego specku;
200 gramów sera raclette;
oliwa z oliwek extra vergine;
suszone płatki chili;
sól, pieprz;

Przepis na bataty zapiekane z serem

Bataty nie powinny być za grube i duże, bo będą się dłużej piekły. Poza tym na tak zgrabne podłużne bataty lepiej będzie się nakładało nasze wspaniałości, które sprawią że to danie będziemy pamiętać bardzo długo. Bataty przekrój wzdłuż na połowę. Końcówki spokojnie możesz odkroić, bowiem zwykle są niejadalne.

Każdą z połówek batatów posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem, a także porządnie skrop oliwą extra vergine. Następnie dobrze wmasuj przyprawy i oliwę w każdą z połówek batatów.

Ułóż bataty w naczyniu żaroodpornym i włóż je do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Bataty wymagać będą około 40 minut pieczenia (grzanie góra  dół) bez przykrycia. Oczywiście większe, czy grubsze bataty wymagają zupełnie innego czasu pieczenia (poznaj <<przepis na bataty pieczone>>).

Podczas gdy bataty się pieką pokrój plastry sera raclette w taki sposób, w jaki wyobrażasz sobie ich nałożenie na bataty. Małe plasterki, kostka, paski, wszystko zależy do Ciebie.

Porada-> oryginalny szwajcarski ser raclette i oryginalny tyrolski speck to obowiązkowe dodatki do tego dania.

Zastąpienie sera raclette i specku czymkolwiek innym spowoduje całkowite zniszczenie smaku całości.

Gdy bataty są miękkie (najlepiej sprawdzić to wbijając ostrze noża w miąższ) wyjmij naczynie z piekarnika. Następnie widelcem lekko spulchnij miąższ batatów. Dzięki temu zmieści się tam jeszcze więcej dobroci, które ponadto nie spadną z batata w trakcie zapiekania. Posyp bataty suszonymi płatkami chili. Jak szaleć, to szaleć.

Pokrój speck w bardzo drobną kostkę. To musi być speck najwyższej jakości. Zapewniam Cię, że ma to kolosalne znaczenie. Wyrób „szynkopodobny” nie wchodzi w grę. No chyba że założyłeś się ze znajomymi, że zachorujesz na raka jelita grubego jeszcze przed 30 stką. Nałóż oryginalny speck na upieczone bataty.

Ser raclette według Ciebie nie ma smaku? Bo to nie ser na kanapki. Jego smak wydobywa się podczas zapiekania. Starannie nałóż go na bataty ze speckiem. Za chwilę przekonasz się, dlaczego sery szwajcarskie uważane są za najlepsze na świecie. I dlaczego nie wolno stosować zamiennika w postaci wyrobu „seropodobnego”.  Zapiekaj bataty 10 minut, aż ser się pięknie roztopi.

Bataty zapiekane z serem propozycja podania

Podawaj od razu najlepiej z kiszonkami. Tak robią Szwajcarzy, a oni wiedzą co dobre. Jeśli Ci nie będzie smakowało to uszczypnij mnie, bo nie uwierzę.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *