Biała fasolka z boczkiem i szpinakiem

Gotowana biała fasolka wymieszana z przesmażonym boczkiem oraz świeżą papryką, ziemniakami i szpinakiem.

Biała fasolka z boczkiem to znakomity dodatek do obiadu lub po prostu pyszna „solówka”. Mimo, że nie wygląda zbyt atrakcyjnie, to smakiem powala szczególnie, gdy dać jej się „przegryźć” godzin kilka. Podwaliny tego dania znajdują się w kuchni toskańskiej. Jeśli zatem uda Ci się zdobyć włoskie pancettę i lardo, wtedy Twoja fasolka będzie najsmaczniejsza na świecie i bardzo toskańska. Taka biała fasolka z boczkiem może być np. świetnym dodatkiem do toskańskiego PEPOSO (zobacz przepis na gulasz wołowy po toskańsku) lub zwyczajnie nałożona na grzankę i polana oliwą. Wtedy będziemy mieli do czynienia z klasyczną toskańską bruschettą z fasolką.

Składniki

300 gramów drobnej, suszonej białej fasolki;
kilka plasterków włoskiej pancetty;
odrobina włoskiej słoniny lardo;
200 gramów liści szpinaku;
mała czerwona papryka;
1 duży ziemniak;
średnia czerwona cebula;
dymka;
świeży rozmaryn;
listek laurowy;
2 ząbki czosnku;
oliwa extra vergine;
sól, pieprz;

Biała fasolka z boczkiem duszona przepis

Fasolkę namocz przez noc w przegotowanej, ostudzonej wodzie. Na drugi dzień odlej wodę, zalej fasolkę świeżą, zimną wodą i gotuj około godziny do miękkości fasolki. Przygotuj pozostałe składniki. Szczególną uwagę zwróć na pancettę, aby była aromatyczna i dobrej jakości. Jeśli jej nie dostaniesz użyj boczku lub szynki szwarcwaldzkiej. Choć nie są tak aromatyczne, jak pancetta, to mają niesamowity smak i aromat wędzonki, które nadadzą fasolce niepowtarzalnego smaku.

Pancettę pokrój w drobną kostkę. Nie podjadaj za dużo, bo nie wystarczy do fasolki. Ależ pachnie, prawda? Włoska sezonowana i nasycona przyprawami słonina zwana lardo znakomicie podkreśli smak Twojej fasolki. Jeśli nie masz lardo użyj klasycznej słoniny wędzonej, Twoja fasolka też narzekać nie będzie.

Paprykę pozbaw gniazd nasiennych i białych błonek. Umyj, osusz i pokrój w średniej wielkości lub niedużą kostkę. Czosnek obierz i posiekaj byle jak. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki, posiekaj dymkę i czerwoną cebulę w piórka. Fasolkę, gdy jest już miękka odcedź zachowując szklankę wody z jej gotowania.

Na patelnię wlej oliwę, a następnie wrzuć pancettę i słoninę. Smaż chwilę na średnim ogniu. Dorzuć cebulę i smaż, aby się lekko zeszkliła. Wtedy dorzuć paprykę i dymkę. Smaż kolejne 2-3 minuty na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Podczas gdy całość się smaży przełóż fasolkę do garnka i wlej do niej wodę z jej gotowania. Postaw garnek na gaz, a następnie wrzuć do fasolki pokrojonego ziemniaka. Poprawi on teksturę dania.

Na patelnię z warzywami wrzuć rozmaryn, a także czosnek, przesmaż jeszcze minutę i całość przełóż do garnka z fasolką. Dolej 100-200 ml gorącej wody i gotuj wszystko około 20 minut, aż ziemniaki i papryka będą bardzo miękkie. Biała fasolka z boczkiem i warzywami jest w zasadzie gotowa, pozostaje danie wykończyć. Twojej decyzji pozostawiam, czy w tej chwili fasolkę nieco rozgnieciesz z ziemniakami.

Porada-> jeśli rozgnieciesz fasolkę z ziemniakami danie straci na atrakcyjności, jednak zdecydowanie zyska na smaku.

Jeśli rozgnieciesz warzywa wtedy danie straci na wyglądzie, jednak zyska na smaku. Twój wybór. Ja zgniotłem jedynie część fasolki większość pozostawiając „nietkniętą”.

Jeśli trzeba odparuj nieco fasolkę, ponieważ winna być zrobiona na gęsto. To nie ma być zupa, czy potrawka, lecz gęste, sycące danie. Następnie dodaj sól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i wrzuć liście szpinaku. Wymieszaj dokładnie danie nie przejmując się, że nie wygląda zbyt atrakcyjnie, a częściowo jest za gęste. Uwierz, będzie pysznie. Na koniec jeszcze tylko łyżka oliwy. Teraz odstaw garnek z fasolką i poczekaj minimum godzinę. Dopiero wtedy spróbuj. Niebo w gębie, powiadam Ci.

Sycące i pysznie danie, które uatrakcyjni każdy obiad. Spróbuj również nałożyć nieco na grzankę, lekko rozgnieść fasolkę widelcem, skropić oliwą i zajadać, jak bruschettę. Świetna sprawa.


Poznaj hiszpański przepis na albondigas, czyli pulpety w sosie pomidorowym.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *