Bigos babci to danie przygotowane z kapusty kiszonej i kapusty słodkiej z wieprzowiną, kiełbasą, wędzonym boczkiem i suszonymi grzybami.

Bigos babci Anieli przygotowany z kapusty kiszonej oraz słodkiej białej kapusty z dodatkiem wieprzowiny, kiełbasy, wędzonego boczku oraz suszonych grzybów. Taki zwyczajny bigos, jaki robiła moja babcia Aniela i jaki u mnie w domu jadało się najczęściej. Siłą tego bigosu jest prostota i szybkość przygotowania. Bigos babci nie zawiera wielu składników, jednak jego smak Cię zachwyci. Generalna zasada gotowania bigosu jest taka, że im dłużej jest gotowany i studzony (a jeszcze lepiej przemrożony na balkonie) tym będzie lepszy. Bigos babci Anieli smakuje doskonale już po dwóch dniach gotowania i uważam, że to w zupełności wystarczy. Koniecznie wypróbuj ten przepis. Przekonasz się, że prosty bigos babci nie wymaga wielu składników i dużego nakładu pracy, aby był porywająco pyszny. 

Składniki

1 kg kapusty kiszonej
1 kg kapusty białej 
0,5 kg karczku wieprzowego
0,4 kg kiełbasy podwawelskiej  z szynki
0,3 kg boczku wędzonego 
1 duża cebula
5 kapeluszy suszonych podgrzybków
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka słodkiej mielonej papryki 
ziele angielskie 5 sztuk 
liść laurowy 2 sztuki
pieprz ziarnisty 

Przepis na bigos babci

Na początek pokrój w kostkę mięso (u mnie karczek wieprzowy, ale z powodzeniem możesz użyć łopatki wieprzowej),  a także cebulę. Na niewielkiej ilości tłuszczu, najlepiej na słoninie wieprzowej albo smalcu gęsim zeszklij cebulkę. Następnie dodaj do zeszklonej cebuli pokrojone mięso wieprzowe, posól je, dopraw pieprzem i mieloną czerwoną papryką. Smaż do momentu, aż mięso się lekko przyrumieni. Następnie przełóż całość do garnka, a patelnię zdeglasuj niewielką ilością wody. Uzyskany płyn  z patelni dodaj do mięsa i jeśli potrzeba dolej jeszcze nieco gorącej wody. Gulasz powinien się dusić w tzw. krótkim sosie.

Podczas gdy gulasz się dusi przesiekaj kapustę kiszoną i włóż ją do dużego garnka. Dodaj do garnka wędzony boczek, a także ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty. Kapustę zalej niewielką ilością wrzątku i gotuj pod przykryciem do miękkości około 1 godzinę.

Porada-> jeśli kapusta kiszona jest za kwaśna możesz odlać z niej sok, ale nie płucz jej, bigos musi być kwaśny

W międzyczasie, gdy kapusta kiszona i gulasz się gotują przygotuj pozostałe składniki bigosu babci.

Białą kapustę posiekaj, przełóż do garnka, a następnie zalej wrzącą wodą i gotuj pod przykryciem do stanu „al dente”. Ugotowaną białą kapustę odcedź i odstaw na bok.

Kilka kapeluszy suszonych podgrzybków namocz we wrzącej wodzie (wystarczy 20 minut). Następnie gotuj grzyby przez około 20 minut, a potem lekko przestudź i pokrój w drobniejsze kawałki.

Pokrój w kostkę kiełbasę podwawelską.

Gdy wszystkie składniki bigosu są gotowe, a kapusta kiszona będzie ugotowana do miękkości nadeszła pora na ich połączenie. Na początek wyjmij z garnka z kapustą kiszoną ugotowany boczek i pozostaw go do przestygnięcia. Wykorzystasz go za chwilę.

Bigos babci sposób przygotowania

Do garnka z gotującą się kapustą kiszoną przełóż gulasz wraz z sosem oraz ugotowaną i odcedzoną białą kapustę. Następnie dodaj dwie łyżki przecieru pomidorowego, a także pokrojone podgrzybki wraz z płynem, w którym się gotowały. Wymieszaj całość i gotuj dalej wszystko na niewielkim ogniu.

W międzyczasie pokrojoną wcześniej kiełbasę podwawelską podsmaż na patelni, możesz dodać nieco tłuszczu do smażenia kiełbasy, ale nie jest to konieczne. Teraz pokrój w kostkę ugotowany wcześniej w kapuście kiszonej boczek. Podsmażoną kiełbasę i pokrojony boczek dodaj do bigosu. Jeśli to konieczne dolej nieco gorącej wody. Gotuj bigos babci na wolnym ogniu pod przykryciem przez godzinę  mieszając go od czasu do czasu. Kontroluj ilość płynu w bigosie, a gdy zajdzie potrzeba podlej go niewielką ilością gorącej wody. 

Po godzinie odstaw bigos babci do przestygnięcia, a gdy już przestygnie przenieś go w zimne miejsce i pozostaw na całą noc. W miesiącach zimowych najlepszym miejscem na przechowanie bigosu przez noc będzie oczywiście balkon. 

Następnego dnia gotuj bigos jeszcze przez godzinę licząc od momentu zagotowania. Jeśli to konieczne dopraw bigos babci mielonym pieprzem. Teraz możesz już rozkoszować się wspaniałym smakiem swojego bigosu.


A jeśli chcesz przygotować bardziej wyszukany bigos skorzystaj z mojego przepisu na <<bigos myśliwski z dziczyzną>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *