Tradycyjny bigos z kapusty kiszonej z dodatkiem kilku rodzajów mięs, suszonych śliwek, grzybów i polskiej żubrówki dla smaku.
BIGOS MYŚLIWSKI Z DZICZYZNĄ
MARYNATA DO MIĘSA
2 szklanki wytrawnego, czerwonego wina;
1 pokrojona w kawałki cebula;
2-3 listki laurowe;
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego;
5 ząbków czosnku;
5 kulek ziela angielskiego;
kilka jagód jałowca;
SKŁADNIKI NA BIGOS
2 kilogramy dobrej kapusty kiszonej;
700 gramów golonki z dzika;
400 gramów karkówki z sarny;
300 gramów kiełbasy z jelenia;
plaster wędzonej słoniny;
kulki jałowca, ziela angielskiego i pieprzu według uznania;
słodka, mielona papryka;
słodka, mielona wędzona papryka;
3 listki laurowe;
kilka suszonych, wędzonych śliwek;
kilka suszonych podgrzybków;
koncentrat pomidorowy;
butelka tradycyjnej żubrówki (z trawką);
smalec wieprzowy lub gęsi;
sól, pieprz;