Bigos tradycyjny na bogato robiony

Tradycyjny bigos z kapusty kiszonej z dodatkiem słodkiej białej kapusty z dodatkiem dziczyzny, wieprzowiny oraz kiełbas, a także z suszoną śliwką i grzybami.

BIGOS TRADYCYJNY

MARYNATA DO MIĘSA

2 szklanki czerwonego wytrawnego wina;
1 pokrojona cebula;
listek laurowy;
pieprz w ziarnach;
5 ząbków czosnku;
5 ziaren ziela angielskiego;
kilka ziarenek jałowca.

SKŁADNIKI

1,5 kilograma kapusty kiszonej;
główka białej kapusty o wadze około 1,5 kilograma;
500 gramów przerośniętej wołowiny albo jeszcze lepiej dziczyzny;
400 gramów karczku lub łopatki wieprzowej;
600 gramowy kawałek wędzonych żeberek;
200-300 surowego wędzonego boczku;
1-2 nieduże laski kiełbasy jałowcowej z dodatkiem dziczyzny;
1 duża cebula;
ziele angielski, liście laurowe, pieprz ziarnisty;
1 łyżka słodkiej, mielonej papryki;
mały słoiczek koncentratu pomidorowego;
garść suszonych grzybów;
garść wędzonych śliwek węgierek;
sól, pieprz;

przepis na bigos tradycyjny