Bitki cielęce to jedno z moich ulubionych dań. Soczyste, kruche mięso w pysznym sosie z dodatkiem warzyw tworzy znakomite, zrównoważone w smaku danie. Do dyskusji pozostawiam, czy na koniec całość „podbić” gęstą, kwaśną śmietaną, czy raczej zagęścić w inny sposób. Ja danie zagęściłem skrobią ziemniaczaną, ale następnego dnia do bitek dodałem jednak jeszcze odrobinę śmietany. Bitki cielęce po cygańsku zyskały dodatkowo na smaku.
Składniki
500 gramów kotletów z udźca cielęcego;
300 gramów pieczarek;
mała czerwona papryka;
1 mała żółta papryka;
kawałek zielonej papryki;
2-3 domowe ogórki kiszone;
1 duża cebula;
mały plaster słoniny wędzonej;
słodka mielona papryka;
ostra mielona papryka;
koncentrat pomidorowy;
domowy gęsi smalec;
mąka pszenna;
skrobia ziemniaczana (opcja);
gęsta, kwaśna śmietana (opcja);
sól;
Przepis na bitki cielęce
Kotlety cielęce pokrój na mniejsze kawałki i delikatnie rozbij tłuczkiem przez folię spożywczą na cienkie plastry, a następnie posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Papryki pozbaw nasion, umyj, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w kostkę. Papryki nie powinno być za dużo, zużyłem jedynie połowę papryk wskazanych powyżej. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Pieczarki pokrój w plasterki, ogórki kiszone w niedużą kostkę.
Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki domowego, gęsiego smalcu. Jeśli wolisz możesz oczywiście użyć innego tłuszczu, ale gęsi smalec jest zdrowy i bardzo smaczny. I znakomicie podnosi walory smakowe dania (dowiedz się <<jak upiec gęś>> i uzyskać domowy gęsi smalec). Bitki oprósz mąką i smaż na „rumiano” na dużym ogniu. Myślę, że po 1 minucie z każdej strony w zupełności wystarczy.
Porada-> podczas smażenia bitek tłuszcz będzie mocno pryskać.
Przesmażone bitki przełóż do garnka. Wlej do niego tyle gorącej wody, aby ledwie przykryła mięso. Przykryj garnek pokrywką i duś bitki około 15 minut na wolnym ogniu. Podczas gdy mięso się dusi przygotuj pozostałe składniki. Na dużej patelni rozgrzej nieco oliwy i wrzuć posiekaną cebulę. Aby wzmocnić i uatrakcyjnić smak dania pokrój w drobną kostkę nieduży plaster wędzonej słoniny. Wrzuć ją na patelnię do smażącej się cebuli.
Gdy cebula się podsmaży, a słonina wytopi wrzuć na patelnię pieczarki. Dodaj sól, pieprz i duś, a następnie smaż kilka minut, aż woda z pieczarek odparuje, a grzyby ładnie się przyrumienią. Przesmażone pieczarki przełóż do garnka z mięsem. Jeśli potrzeba uzupełnij danie niewielką ilością gorącej wody. Wsyp do garnka 1 łyżkę mielonej, słodkiej papryki, 1 łyżeczkę mielonej ostrej papryki oraz sól do smaku. Dodaj również 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego dla poprawy koloru i smaku sosu.
Bitki cielęce propozycja podania
Gdy mięso jest miękkie wrzuć do garnka paprykę i ogórki kiszone. W wyjątkowym przypadku dolej gorącej wody, gdy sosu jest stanowczo za mało. Odradzam jednak lekkomyślne „chluśnięcie”, bo może to zniszczyć smak całego dania. Sos można zagęścić albo 1 łyżeczką skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w minimalnej ilości zimnej wody, albo gęstą, kwaśną śmietaną. Wybór pozostawiam Tobie. Podawaj np. z kromką świeżego pieczywa. Świetna sprawa.
Wypróbuj również <<przepis na bitki w sosie pietruszkowym>>. Fantastyczny mariaż delikatnego mięsa i aromatycznych grzybów.