Bitki w sosie pietruszkowym z chrzanem

Bitki, czyli kotleciki cielęce smażone, a następnie duszone i podane w wyjątkowym sosie pietruszkowym z dodatkiem marchewki, natki pietruszki i kwaśnej śmietany.

Bitki w sosie to żadna nowość. Ale co innego w takim sosie zrobionym na bazie natki pietruszki. To dowód na to, że ta intensywna w smaku zielenina nie musi służyć jedynie do ozdoby dania na talerzu. W tym daniu stanowi ona podstawę niezwykle aromatycznego i smakowitego sosu, w którym podaję delikatne bitki cielęce. Mając mój przepis możesz dowolnie swój sos pietruszkowy kształtować. Pamiętaj jednak, że natki pietruszki musi być naprawdę sporo.

Składniki

300 gramów bitek cielęcych;
duży pęczek natki pietruszki;
1 nieduża marchewka;
1 mała laska świeżego chrzanu;
gęsta, kwaśna śmietana 18 %;
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej;
mąka pszenna;
sól, pieprz;

Przepis na bitki w sosie pietruszkowym

Cielęcinę na bitki możesz kupić w zaprzyjaźnionym sklepie, ale jeszcze lepiej będzie, jeżeli kupisz „cały” udziec cielęcy i samemu wykroisz mięso. W ten sposób możesz wykroić kotlety i bitki, a pozostałe, małe części pokroić na gulasz cielęcy i zamrozić. Dzięki takiemu zabiegowi jednorazowy, spory wydatek na mięso pozwoli Ci zaspokoić apetyt na kilka dobrych obiadów.

Mięso delikatnie rozbij na cienkie kotleciki, a następnie posól je i popieprz świeżo zmielonym pieprzem. Obtocz mięso w niedużej ilości mąki, jej nadmiar otrzep i smaż bitki na rozgrzanej oliwie z odrobiną masła na dość mocnym ogniu. Podczas gdy bitki się smażą obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki marchewkę i obierz laskę chrzanu.

Po 3-4 minutach smażenia z obu stron (łącznie) przełóż bitki do małego rondelka i wlej do niego również zdeglasowaną zawartość patelni (po zdjęciu bitek z patelni wlej na nią pół szklanki wody, zaczekaj aż ta zawrze, zeskrob delikatnie drewnianą łyżką zawartość patelni ze smażenia mięsa). Jeśli trzeba dolej jeszcze nieco gorącej wody, aby bitki mogły dusić się w wystarczającej ilości wody. Duś mięso około 10 minut.

Porada-> smaż bitki bardzo krótko, ale na mocnym ogniu.

Po upływie wskazanego wyżej czasu wyjmij mięso na talerz. Do rondelka wrzuć zaś posiekany pęczek natki pietruszki i starty drobno kawałek świeżego chrzanu. Czy juz czujesz, że bitki w sosie to będzie naprawdę coś dobrego? Jeżeli sos jest zdecydowanie za ostry to jest to dobry moment, aby dodać również nieco startej marchewki. Całość duś na wolnym ogniu kilka minut. W szklance rozmieszaj 1 łyżkę śmietany z chochelką sosu. Dodaj rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej.

Bitki w sosie pietruszkowym przygotowanie sosu

Wlej zahartowaną śmietanę do sosu. Dopraw sos jeżeli trzeba i pozwól mu się zagotować. Sos bardzo dokładnie zmiksuj blenderem lub w malakserze. Wlej go z powrotem do rondelka i włóż do niego uduszone wcześniej bitki. Przygotuj danie do wydania.

Mój sos pietruszkowy jest pyszny, aksamitny i aromatyczny, ale ze względu na jego dość specyficzną strukturę powinien być podany dość szybko po jego zmiksowaniu, w przeciwnym razie straci swoją gładkość. Jeśli tak się stanie wystarczy zmiksować go ponownie. Podawaj na przykład z kaszą gryczaną i startą marchewką.


Przygotuj również bitki cielęce w sosie grzybowym i poznaj jak świetnie smakuje zupa na cielęcinie z warzywami.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *