Blitva z ziemniakami przysmak chorwacki

Blitva z ziemniakami to dodatek do obiadu chorwackiego, który przygotowuje się z buraków liściastych ugotowanych i ugniecionych razem z ziemniakami. Całość łączy się z czosnkiem przesmażonym oliwą.

Blitva z ziemniakami to znakomity dodatek do dań głównych w Chorwacji. Chyba każdy, kto był w tym pięknym kraju choć raz spróbował tego prostego, ale jakże pysznego dodatku. Blitva to inaczej burak liściasty. To bardzo popularne warzywo, które szczególnie właśnie w Chorwacji jest niezwykle cenione. Można kupić je wszędzie, a często uprawiane jest również w przydomowych ogródkach. W Chorwacji blitva z ziemniakami często oferowana jest zamiast frytek jako dodatek do wielu dań. Szczegóły poniżej.

Składniki

300-400 gramów świeżej blitvy
2 spore ziemniaki
1-2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Blitva  ziemniakami przepis

Z  blitvy trzeba oderwać twarde koncówki łodyg oraz liście na samych końcach. Tak poradziła mi Pani na targu, na którym kupowałem to pyszne zielsko. Zielsko należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Pora na ziemniaki. Należy je obrać i pokroić w małą kostkę. Całość będzie się gotowała 10 minut. W tym czasie ziemniaki muszą się ugotować, ale absolutnie nie rozgotować. To ważne, pamiętaj o tym.

Włóż obrane i pokrojone ziemniaki do garnka i zalej je zimną wodą. Następnie dodaj zielsko i przykryj całość pokrywką. Zaświeć gaz pod garnkiem i doprowadź do wrzenia. Wtedy dodaj sól do smaku i gotuj na wolnym ogniu 10 minut. Podczas gotowania blitva (podobnie jak świeży szpinak) znacznie zmniejszy swoją objętość. Ważne, finalnie blitvy było więcej w daniu, niż ziemniaków. Weź to pod uwagę dobierając ilości składników.

Ugotowane ziemniaki i blitvę odcedź na durszlaku. Delikatnie zamieszaj całość. Część ziemniaków ugnieć jak na puree, natomiast pozostałe pozostaw w kawałkach. Obierz i posiekaj dość grubo czosnek. Na patelnię wlej kilka łyżkę oliwy z oliwek, a gdy się lekko rozgrzeje wrzuć czosnek. Smaż go krótko, gdy tylko zacznie lekko brązowieć natychmiast zdejmij patelnię z gazu.

Porada-> nie przypal czosnku, bo stanie się gorzki i zepsuje całe danie!

Gorącą oliwę ze smakiem czosnku wlej do blitvy z ziemniakami Dopraw do smaku solą i pieprzem i delikatnie zamieszaj całość. Podawaj ciepłe jako dodatek do dań głównych. Świetnie sprawdza się z mięsem, rybami i owocami morza z grilla, a nawet z kiełbaską z rusztu (na zdjęciu serwowana z labraksem). Całość już na talerzu skrop oliwą z oliwek (zobacz jak wspaniale prezentuje się kuchnia bałkańska).

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *