Boczniaki duszone z warzywami

Boczniaki duszone z warzywami, czyli świeże grzyby duszone z marchewką, dymką i ziemniakami podane w sosie z pomidorami i soczewicą.

Boczniaki duszone z warzywami, czyli świeże grzyby duszone z marchewką, dymką i ziemniakami podane w sosie z pomidorami i soczewicą. Tak przygotowane boczniaki z warzywami to świetne danie nie tylko dla osób nie jedzących mięsa. Jest tutaj bowiem mnóstwo dobrego smaku, który zadowoli podniebienia również mięsożerców. Dobre jedzenie bowiem to takie, które po prostu dobrze smakuje. A te boczniaku duszone z warzywami takie właśnie są. Danie jest łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie kolorowe i sycące z uwagi na dodanie soczewicy. To ważne aspekty biorąc pod uwagę jesienną szarugę za oknami. Zachęcam Was do jedzenia również takich dań, bo nie samym mięsem człowiek żyje.

Składniki

500 gramów świeżych boczniaków
soczewica brązowa lub zielona
2 duże pomidory
2 ziemniaki sałatkowe
marchewka
dymka
suszone oregano
sól, pieprz

Boczniaki duszone z warzywami przepis

Soczewica jest bardzo ważnym składnikiem tego dania. Najlepsza będzie brązowa, bowiem po ugotowaniu nadal zachowuje swój kształt i jędrność.

Boczniaki umyj, osusz na ręcznikach papierowych i odetnij z nich nóżki. Są twarde i niesmaczne. Ziemniaki obierz i pokrój w łódeczki. Pomidory zetrzyj na grubych oczkach tarki usuwając skórki. Dymkę i marchewkę pokrój w słupki (nieco grubiej niż tradycyjne julienne).

Na patelni rozgrzej nieco oliwy i wrzuć od razu marchewkę i dymkę. Smaż warzywa na średnim ogniu 2-3 minuty, aby nieco zmiękły. Następnie wrzuć na patelnię boczniaki. Dodaj sól i świeżo zmielony pieprz. Smaż wszystko kolejne 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając. Wrzuć na patelnię przepłukaną pod bieżącą wodą soczewicę, następnie dodaj na patelnię ziemniaki. Na koniec dorzuć na patelnię starte pomidory i posyp wszystko odrobiną suszonego oregano. Wlej szklankę gorącej wody, zamieszaj wszystko dokładnie, przykryj pokrywką i duś boczniaki z warzywami na wolnym ogniu 30 minut.

Boczniaki duszone z warzywami sposób podania

Gdy wszystkie składniki (a szczególnie soczewica i grzyby) są już miękkie dopraw całość solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj w głębokim talerzu posypane natką pietruszki. Kromka świeżego chleba wiejskiego będzie znakomitym dodatkiem.


Koniecznie spróbuj również <<przepis na boczniaki z grilla>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *