Brownie z malinami co humor poprawi

Brownie to łatwe ciasto czekoladowe z dodatkiem mielonych migdałów pieczone z soczystymi malinami.

Brownie z malinami to po prostu ciasto czekoladowe z dodatkiem pysznych malin. Ciasto jest przepyszne. Lekko wytrawne dzięki użyciu gorzkiej czekolady, lecz przełamane genialną słodyczą i nutą kwasowości malin. To właśnie dlatego takie, a nie inne zestawienie powoduje, że jest to ciasto kompletne i zasmakuje każdemu. Najlepiej by było do jego przygotowania użyć malin dopiero co zerwanych z krzaczka. Ich smaku nie da się zastąpić niczym innym.

Składniki

400 gramów dojrzałych malin leśnych;
250 gramów gorzkiej 70% czekolady;
120 gramów masła;
5 wiejskich jajek;
150 gramów drobnego cukru;
100 gramów mielonych migdałów;
60 gramów skrobi ziemniaczanej;
olejek cytrynowy;
sól;

Przepis na brownie z malinami

Połam czekoladę, umieść ją w metalowej misce z masłem i olejkiem cytrynowym i stop powoli w kąpieli wodnej. Mieszaj od czasu do czasu i pozwól, aby wszystko topiło się powoli. Gdy tak się stanie odstaw miskę z czekoladową masą na bok, aby nieco przestygła. Olejek cytrynowy jest ważnym składnikiem ciasta, ale jeżeli wolisz może zamiast niego użyć np. skórki z pomarańczy.

Jeśli nie masz mielonych migdałów to teraz jest dobry moment, aby je zmielić w malakserze. Oddziel również białka jajek od żółtek. Cukier trzcinowy będzie lepszym wyborem od białego, podobnie jak skrobia kukurydziana od ziemniaczanej. Kwestia wyboru.

W malakserze ucieraj żółtka wraz z 60 gramami cukru przez około 5-8 minut, aby uzyskać gładką masę. Przelej przestudzoną masę czekoladową do dużej miski i dodawaj stopniowo utarte żółtka ciągle mieszając, aby powstała jednolita masa. Do miski malaksera wlej białka jajek, dodaj szczyptę soli i stopniowo dodając pozostały cukier (90 gramów) ucieraj je na sztywną pianę.

Porada-> białka jajek zacznij ubijać bez cukru. Zacznij dodawać go stopniowo zaraz, gdy tylko piana zacznie lekko gęstnieć.

Dobrze ubita i obfita piana z białek znakomicie nasączy i nawilży Twoje brownie. Do miski z wcześniej uzyskaną masą z czekolady i utartych żółtek dodawaj po trochu migdałów i skrobi i mieszaj całość. Od czasu do czasu dodaj również trochę piany z białek, gdy masa będzie zbyt gęsta i trudno ją będzie mieszać. Gdy zużyjesz już całą skrobię i migdały dodawaj stopniowo po 2-3 łyżki ubitej piany z białek i delikatnie mieszaj całość na jednolitą, puszystą masę.

Blachę o wymiarach 24 x 28 centymetrów wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Wlej na blachę uzyskaną masę czekoladową i rozłóż równomiernie pamiętając szczególnie o narożnikach. Na masę czekoladową wsyp jak najwięcej malin. Część z nich możesz lekko wcisnąć do masy. Na koniec posyp brownie z malinami 1-2 łyżkami cukru i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra dół). Piecz 30-40 minut. O upieczeniu ciasta decyduje tzw. test suchego patyczka. Staraj się ciasta nie przepiec.

Brownie z malinami sposób podania

Podawaj jeszcze letnie albo całkiem wystudzone. Można podać również z gałką lodów. To proste, genialne, lekko wytrawne i kwaskowe ciasto dla każdego.


Dowiedz się <<jak smakuje panna cotta kokosowa>> według mojego smakowitego przepisu.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *