Brukselka z chorizo oraz z grzybami shimeji

Gotowana brukselka smażona z plastrami chorizo i grzybami shimeji na koniec posypana parmezanem.

Brukselka z chorizo jest daniem bardzo interesującym. Ta mała kapusta nie jest naszą ulubienicą, a to ze względu na specyficzną goryczkę, jaką w sobie skrywa. Ludność całego świata wymyśla co rusz to nowe sposoby, aby ją tej goryczki pozbawić. Zupełnie tego nie rozumiem, bo ja właśnie za ten jej charakterystyczny smak ją lubię. Dlatego nie blanszuję jej, a gotuję kilka minut, a następnie przesmażam, aż staje się chrupka z zewnątrz, lecz pozostaje „al dente” w środku. Nie od dzisiaj wiadomo również, że brukselka kocha się w kiełbasach, stąd pomysł na sparowanie jej z chorizo. Grzyby shimeji dodają daniu kolorytu i smaku.

Składniki

400 gramów małej brukselki o zbliżonej wielkości;
150 gramów miękkiego chorizo;
paczka grzybów shimeji lub innych;
2 wiejskie jajka;
świeża rukiew wodna;
kiełki buraka;
parmezan;
sól, pieprz;

Brukselka z chorizo

Z grzybów shimeji odkrój korzonki, reszta jest jak najbardziej jadalna. Jajka rozkłóć w miseczce. Posól je, lekko posyp świeżo zmielonym pieprzem i usmaż z nich omleta. Usmażonego omleta odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych i pokrój w cienkie wstążki, jak makaron. Brukselki pozbaw nieczystości, odkrój twarde końcówki przy głąbie i wrzuć na wrzącą, osoloną wodę. Gotuj 10 minut. Podgotowaną brukselkę odcedź i odłóż na bok.

Kiełbasę chorizo pozbaw skóry i pokrój w półplasterki lub inaczej, jeśli wolisz. Na dużą patelnię wrzuć pokrojone chorizo i smaż na średnim ogniu 1 minutę, aż z kiełbasy zacznie wytapiać się tłuszcz. Wtedy wrzuć grzyby. Zamieszaj i smaż dalej. Po chwili wrzuć brukselkę, jeśli wolisz możesz ją jeszcze przekroić na pół, aby kawałki były mniejsze.

Brukselka z chorizo propozycja podania

Smaż wszystko około 3 minut, aż brukselka zacznie się rumienić. Gdy brukselka z chorizo jest właściwie gotowa wrzuć paski omleta i poszarpaną rukiew wodną. Oczywiście może to być inne zioło, według Twojego uznania. Zamieszaj i smaż jeszcze 1 minutę. Na koniec uatrakcyjnij danie pięknymi kiełkami buraka. Już na talerzu winna zostać posypana świeżo startym serem, np. parmezanem.


Oto znakomita i pyszna brukselka z łososiem podana po azjatycku. Będzie mnóstwo smaku na talerzu.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *