Brukselka z łososiem i kolendrą po azjatycku

Brukselka gotowana z marchewką, a następnie smażona z łososiem przyrządzonym w formie kotlecików po azjatycku.

Brukselka z łososiem to wspaniałe połączenie produktów, których w zasadzie łączyć się nie powinno. Szlachetny łosoś i ta „okropna” brukselka? To się nie może udać. Może, Panie i Panowie, to świetne połączenie. Skorzystaj z mojego przepisu zwłaszcza, gdy ta trudna „w odbiorze” brukselka nie jest Twoim faworytem. Daj jej szansę, bo zasługuje na nią. Jest bardzo zdrowa, ale życie jej nie rozpieszcza (no bo kto ją lubi?), więc trochę goryczy w sobie skrywa. Ale mój łosoś bardzo ją polubił. Wpadli sobie w oko od pierwszego wejrzenia, pokochali się. I żyli razem krótko (bo tylko chwilę w woku i na talerzu), ale za to bardzo szczęśliwie. Swym szczęściem emanowali i zadowolenie jedzącemu dali.

Składniki

około 500 gramów brukselki;
1 marchewka;
czosnek ilość według uznania, czyli dużo;
jasny sos sojowy;
sos ostrygowy;
kotleciki z łososia;
biały pieprz w ziarnach;
olej arachidowy do smażenia;
świeża kolendra;
limonka lub cytryna;

Brukselka z łososiem przepis

Oczyść brukselki z wierzchni liści, odetnij końcówki z każdej z nich. Umyj, osusz dokładnie. Marchewkę myj, osusz i pokrój w cienkie plasterki lub półplasterki, jeśli marchewka jest gruba. Czosnek obierz i zgnieć nożem. Pamiętaj o wyjęciu kiełka ze środka. Przygotuj kotleciki z łososia według mojego przepisu (przepis na kotleciki z łososia po tajsku). Już wkrótce przekonasz się, że brukselka z łososiem to naprawdę smaczne połączenie.

Do woka wlej gorącą wodę i wrzuć do niej brukselki i pokrojoną marchewkę.Gotuj warzywa 5 minut od momentu gdy woda ponownie zawrze. Podgotowane warzywa odcedź na durszlaku.

Woka przemyj wodą, osusz dokładnie i wstaw z powrotem na gaz. Wlej nieco oleju i wrzuć czosnek. Smaż go kilkadziesiąt sekund na średnim ogniu, a gdy się lekko zrumieni wyjmij go w woka. Podkręć gaz pod wokiem i wrzuć brukselkę i marchewkę (w woku najlepiej jest smażyć dania dla każdego osobno). Smaż warzywa na mocnym ogniu około 2 minut, aż lekko się zrumienią, a następnie włóż do woka małe kotleciki z łososia. Smaż wszystko kolejne 2 minuty odwracając w połowie tego czasu kotleciki na drugą stronę.

Porada-> kotleciki z łososia smaż bardzo krótko, aby mięso nie wyschło

Jeżeli wolisz kotleciki możesz usmażyć wstępnie na osobnej patelni i dodać je do warzyw właśnie teraz. Gdy danie jest już prawie gotowe wrzuć garść zerwanych na początku listków brukselki. Szybko się przesmażą, a część z nich stanie się chrupka, jak czipsy.

Zmniejsz gaz pod wokiem do minimum, teraz pora doprawić danie. Wlej do woka 1 łyżkę jasnego sosu sojowego. Dodaj również świeżo zmiażdżony biały pieprz i 1 łyżkę sosu ostrygowego. Zamieszaj całość delikatnie i wyłącz gaz pod wokiem. Smakuje znakomicie podana od razu, posypana listkami świeżej kolendry i skropiona świeżo wyciśniętym sokiem z limonki lub cytryny.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *