Bruschetta z awokado i rybkami marynowanymi

Bruschetta z awokado czyli włoska kanapka przygotowana na świeżej bułce obłożona salsą pomidorową z oliwą i bazylią, a następnie wzbogacona o awokado i rybki marynowane.

Bruschetta z awokado to włoska kanapka, a w zasadzie grzanka przygotowana na świeżej bułce. Na bułce wykłada się pyszną salsę pomidorową z oliwą i bazylią, a następnie na salsie układa się dojrzałe awokado i rybki marynowane. Taka bruschetta jest prostą, super zdrową przekąską absolutnie dla każdego. Kanapka ma zrównoważony smak, więc zasmakuje z pewnością każdemu. Nie zwlekaj, po prostu przygotuj ten przysmak, zwłaszcza, że przygotowanie jest banalnie proste i szybkie. Podkładam głowę pod topór za ten smak.

Składniki

świeża ciabatta
kilkanaście pomidorków koktajlowych
dojrzałe awokado
kilkanaście filecików ryb marynowanych
oliwa extra vergine
liście świeżej bazylii
sól, pieprz

Bruschetta z awokado przepis

Zacznij od przygotowania salsy pomidorowej, W tym celu pomidory koktajlowe pokrój na ćwiartki, ewentualnie na mniejsze kawałki, a następnie umieść je w misce. Posól pomidory i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Wlej do pomidorów oliwę (całkiem sporo), i wrzuć drobno poszarpane listki bazylii. Pamiętaj, nie krój bazylii nożem ponieważ straci swoje właściwości prozdrowotne, zdecydowanie lepiej jest poszarpać większe liście bazylii, natomiast małe listki możesz pozostawić w całości.  Pomidorki dobrze pomieszaj, aż sok z nich połączy się z oliwą. Dopraw do całość smaku, jeśli potrzeba.

Awokado przekrój wzdłuż na połowę, a następnie wyjmij z owocu pestkę, pozbaw skóry i pokrój na plasterki. Rybki marynowane (moskaliki, pokrojone w paski śledzie majtasy, anchois, gawrosy itp.) dobrze odsącz z zalewy na ręcznikach papierowych.

Ciabattę (musi być świeżutka) przekrój wzdłuż na połowę, a następnie na każdą z połówek nakładaj salsę pomidorową. Dobrze, jeśli powstały z pomidorów i oliwy sos wejdzie nieco w bułkę. Jeśli masz ochotę możesz przed nałożeniem salsy ciabattę lekko zgrillować.

Na bruschettę nakładaj teraz plasterki awokado. Na koniec obłóż bruschettę z awokado rybkami marynowanymi. Podawaj od razu.


Wypróbuj także mój przepis na bruschettę z pomidorami przygotowany na bazie oryginalnego włoskiego przepisu. Poznaj także mój wyjątkowy i niesamowity dip z awokado oraz soku z limonki. Koniecznie!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *