Bruschetta z salami i oliwkami

bruschetta z salami i oliwkami

Bruschetta z salami to kromki opiekanego chleba na zakwasie skropione oliwą extra vergine, a następnie obłożone wybornym włoskim salami z pieprzem i podane na rukoli z oliwkami. Tłumacząc z włoskiego na polski bruschetta to po prostu grzanka obłożona dowolnymi składnikami. W tym przypadku moimi ulubionymi składnikami, czyli ostrym salami i świeżą pieprzową rukolą.

Składniki

chleb wiejski (na zakwasie, z twardą skórką)
najlepsza z możliwych oliwa extra virgin
cienko krojone w plasterki włoskie salami z pieprzem
oliwki Kalamata z pestką
rukola do podania

Bruschetta z salami przepis

Kilka kromek chleba o grubości około jednego centymetra każda włóż do opiekacza i opiekaj, aż staną się chrupkie (alternatywnie przyrumień je na ruszcie).

Opieczone kromki skrop według uznania oliwą extra vergine, a następnie nakładaj plasterki salami na kromki chleba. Pamiętaj, że wędlina musi mieć temperaturę pokojową.

Bruschettę z salami podawaj na liściach świeżej rukoli w towarzystwie oliwek Kalamata z pestką.


Poznaj <<przepis na frytki domowe>>. Bo co domowe, to najlepsze.


Rekomendowane przepisy