Brytyjskie tosty z serem cheddar welsh rarebit

Brytyjskie tosty zapiekane z serem cheddar, angielskim piwem Ale i musztardą.

Brytyjskie tosty zapiekane z serem cheddar, angielskim piwem Ale i musztardą. Te smaczne tosty z serem cheddar to brytyjska odpowiedź na włoskie crostini i bruschettę. Są może mniej wyrafinowane, to fakt, ale smakują wybornie. Zwykło się mówić, że te tosty z serem to typowa niedzielna kolacja na Wyspach, która powstaje z tego, co pozostało w lodówce po weekendzie. Nie jest tajemnicą poliszynela, że w każdym brytyjskim domu zawsze znajdzie się chleb, ser i piwo. I właśnie z tych składników przygotowuje się pyszne tosty z serem.

Składniki

4 kromki porządnego, wiejskiego chleba;
2 wiejskie jajka;
200 gramów sera cheddar;
sos Worcesterhire;
masło;
angielskiego piwo ALE;
musztarda angielska;

Przepis na tosty z serem

Przygotuj wszystkie składniki. Są to cztery kromki porządnego, wiejskiego chleba (kromka musi utrzymać ciężką masę serową, więc taki napompowany chleb z góry skazany jest na porażkę. Potrzebne będą także żółtka z dwóch wiejskich jajek, 200 gramów sera cheddar, a także 1/2 łyżeczki sosu Worcesterhire. Dla dopełnienia smaku całości koniecznie przygotuj także 30 gramów masła, 3 łyżki angielskiego piwa ALE (niektórzy dają Guiness’a) i 1-2 łyżeczki musztardy angielskiej (u mnie musztarda w proszku).

Przyrządzamy masę serową na tosty

Kromki chleba wrzuć do tostera i opiecz je. Oddziel żółtka jajek od białek (białka nie będą potrzebne), zetrzyj ser na dużych oczkach tarki, otwórz piwo i spróbuj, czy dobre, jak się zagalopujesz nie przejmuj się, potrzeba tylko 3 łyżek piwa. Do rondelka wlej piwo i mieszając rozpuść w nim musztardę, a następnie wlej sos Worcestershire. Dodaj masło i podgrzewając całość mieszaj delikatnie, aby masło się rozpuściło. Wrzuć starty ser i mieszając od czasu do czasu pozwól, by całkowicie się rozpuścił.

Porada-> masa serowa nie może się zagotować!

Gdy masa stanie się płynna i gładka dodaj dość sporo świeżo zmielonego pieprzu i soli, jeżeli potrzeba (ser jest dość słony, więc uważaj). Zdejmij gotową masę z palnika i pozostaw na 1-2 minuty, aż nieco się „schłodzi”. Ale uważaj, masa nie może stężeć.

Przygotowujemy nasze tosty z serem

W tym czasie rozłóż opieczone kromki chleba na tacce z piekarnika. Wlej do masy serowej 2 żółtka i delikatnie, ale szybko wymieszaj całość. Masa powinna stać się doskonale aksamitna i puszysta. Nałóż masę serową na opieczone kromki chleba, a następnie wstaw tackę z grzankami do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Zapiekaj tosty, aż ser zacznie lekko bulgotać i ładnie się przyrumieni. Potrwa to maksymalnie kilkanaście minut.

Wyjmij z piekarnika i pozostaw na kilka minut, aby nieco „odpoczęły”. Łatwo nie będzie, tosty pachną i wyglądają rewelacyjne, aż chce się je od razu jeść.


Wypróbuj również pyszne szwajcarskie grzanki z raclette.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *