Bucatini alla crudaiola przetłumaczyć można jako makaron na surowo (crudaiola po włosku znaczy mniej więcej „na surowo”). W praktyce chodzi o to, że do oczywiście ugotowanego makaronu dodaje się świeże, letnie, surowe warzywa „macerowane” w oliwie i świeżej bazylii. Do dania użyłem makaronu bucatini, czyli takiego grubszego spaghetti, który jest pusty w środku. Po co pusty? Bo bez dziurki ten dość gruby makaron nie ugotowałby się równomiernie. Sos musi się kilka godzin „przegryzać”, ale koniecznie trzeba wyjąć go z lodówki na godzinę przed przyrządzeniem dania.
Składniki
250 gramów makaronu bucatini;
8 pomidorków koktajlowych;
garstka liści bazylii;
jedna łodyga selera naciowego;
jedna zielona papryka;
1-2 ząbki czosnku;
1-2 łyżeczki kaparów;
suszone oregano;
oliwa extra vergin;
sól, pieprz;
Przepis na bucatini alla crudaiola
Składniki sosu to 8 pomidorków koktajlowych, garstka liści bazylii, jedna łodyga selera naciowego, jedna zielona papryka, 1-2 ząbki czosnku, 1-2 łyżeczki kaparów, suszone oregano oraz oczywiście oliwa extra vergin. Pomidorki przekrój w poprzek na połowę i usuń z nich nasiona, pozostaw jedynie sam miąższ. Przełóż pomidorki do miski i wlej około 100 ml oliwy extra vergin. Dodaj porwane listki bazylii, a także jedną łyżeczkę kaparów. Dodaj pokrojony w cienkie plasterki seler naciowy.
Całość posyp szczyptą suszonego oregano. Zieloną paprykę pokrój w bardzo drobne paseczki i również umieść w misce. Dodaj obrany i zmiażdżony ząbek czosnku. Całość posól, popieprz i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Jeśli potrzeba dodaj drugi ząbek czosnku. Miskę owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Do wrzącej, sporo osolonej wody wrzuć 250 gramów makaronu bucatini i gotuj, aż będzie „al dente”. Pamiętaj o trzech zasadach gotowania makaronu: na 100 gramów makaronu potrzeba 1 litr wody, woda musi być dobrze posolona i musi „dobrze buzować” podczas gotowania.
Bucatini alla crodaiola sposób podania
Makaron odcedź, włóż z powrotem do garnka i dodaj przygotowany wcześniej sos z warzywami (wyjmij go z lodówki na 60 minut przed jego użyciem). Na koniec całość delikatnie wymieszaj. Podawaj udekorowane listkami bazylii oraz kaparkami.
Poznaj oryginalny przepis na bucatini alla trapanese przywieziony prosto ze smacznej Sycylii.