Bucatini alla trapanese migdałami z Sycylii pachnące

Makaron bucatini alla trapanese podany z pesto przyrządzonym z migdałów, pomidorków koktajlowych, sera pecorino i świeżej bazylii.

Bucatini alla trapanese to takie grubsze spaghetti, podane z migdałowo pomidorowym pesto. Makaron bucatini wygląda jak spaghetti, ale jest puste w środku. Dziurka w bucatini potrzebna jest, aby to dość grube spaghetti ugotowało się równomiernie. A do takiego makaronu nie ma nic lepszego niż świetne pesto migdałowo pomidorowe prosto z Sycylii. Pesto możesz zmiksować na gładką masę, ale lepsze będzie, gdy pod zębem postawią lekki opór nie do końca zmiksowane migdały. Zapraszam na bucatini z Trapani, przepis przywieziony prosto z Sycylii.

Składniki

250 gramów makaronu bucatini;
250 gramów pomidorów koktajlowych;
100 gramów migdałów;
ser pecorino romano;
garść świeżej bazylii;
1 ząbek czosnku;
oliwa extra vergine;
sól, pieprz;

Przepis na bucatini alla Trapanese

Przygotuj wszystkie składniki, czyli 250 gramów makaronu bucatini, 250 gramów pomidorów koktajlowych lub podobnych (u mnie były wiśniowe), 100 gramów migdałów, ser pecorino romano, garść świeżej bazylii, 1 ząbek czosnku.

Przygotuj pesto trapanese

Migdały upraż na patelni dla podkreślenia ich smaku. Czosnek obierz, a ser zetrzyj na tarce. Obierz pomidory ze skóry po uprzednim ich sparzeniu. Jeśli tolerujesz skórkę z pomidorów możesz pominąć ten krok. Następnie do miski malaksera wrzuć pomidory, uprażone migdały, starty ser, bazylię, a także czosnek. Dodaj sól i świeżo zmielony pieprz, a następnie dolej około 60 ml oliwy extra virgin (najlepszej, jaką masz). Miksuj krótko pesto na gładką masę. Jeśli pesto jest za gęste dolej jeszcze nieco więcej oliwy.

Makaron wrzuć do osolonej, gotującej się wody. Gotuj, aż będzie „al dente”. Pod koniec zachowaj pół szklanki wody z gotowania makaronu, może być za chwilę potrzebna. Odcedź makaron i wrzuć go z powrotem do garnka, w którym się gotował.

Bucatini alla Trapanese sposób podania

Do makaronu dodaj pesto i wymieszaj całość. Jeśli jest za gęsty dolej nieco zachowanej wody z gotowania makaronu, po czym wymieszaj szybko. Bucatini alla trapanese jest gotowe do podania. Nałóż danie na talerz. Całość posyp dodatkowo startym serem pecorino romano.


Wypróbuj super przepis na ciasto cytrynowe z jogurtem oraz bucatini alla crudaiola.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *