Bulgur z warzywami super dodatek do obiadu

Bulgur gotowany z przyprawami i mieloną kurkumą, a następne zmieszany z warzywami w postaci papryki i groszku.

Bulgur z warzywami to z jednej strony świetny dodatek do obiadu. Z drugiej strony może stanowić całkiem niezłą bazę do sałatki jedzonej o każdej porze dnia i nocy. Oprócz bulguru w mojej sałatce, czy też dodatku do obiadu znalazł się groszek i czerwona papryka, a piękny kolor całości po raz kolejny zapewniła mielona kurkuma. Tak proste zestawienie aż kipi witaminami i prostotą przygotowania. Nie wahaj się, korzystaj z tego przepisu przy byle okazji. Smakować będzie zawsze i ze wszystkim. Na przykład ze smażonym łososiem.

Składniki

200 gramów bulguru
kilka gałązek świeżego tymianku
garść dymki
natka pietruszki
garść zielonego groszku
1 czerwona papryka
mielona kurkuma
sól

Przepis na bulgur z warzywami

Bulgur to nic innego jak bardzo zdrowa i sycąca kasza z pszenicy twardej. Obecnie dostaniesz ją bez problemu w większych sklepach.

Dymkę oraz natkę pietruszki posiekaj drobno. Paprykę przekrój na pół, oczyść z nasion, umyj, osusz i pokrój w drobną kosteczkę. Do garnka wlej 2 szklanki gorącej wody. Gdy zawrze wrzuć listki świeżego tymianku (z kilku gałązek) oraz nieco soli. Wsyp do garnka bulgur. Kasza bulgur ma taki sobie kolor. Aby to poprawić dodaj pół łyżeczki mielonej kurkumy. Dzięki temu kolor kaszy będzie bardzo ładny, a sama kasza nabierze również lepszego smaku.

Gotuj około 10 minut, a w tym czasie woda powinna niemal całkowicie odparować. Gdy tak się stanie wyłącz gaz pod garnkiem, przykryj go pokrywką i pozostaw, aż kasza wchłonie resztę wody, spęcznieje i stanie się miękka.

Porada-> alternatywnie możesz bulgur zalać wrzątkiem, przykryć garnek pokrywką i pozostawić na kilkanaście minut.

Do bulguru wrzuć posiekane dymkę, natkę pietruszki i paprykę. Ugotuj w lekko osolonej wodzie dużą garść zielonego groszku przez 10 minut. Następnie odcedź groszek, przelej go obficie zimną wodą i dodaj do warzyw.

Bulgur z warzywami wymieszaj i dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Smakuje najlepiej podawany zaraz po przygotowaniu (zobacz również  <<przepis na łososia ze szpinakiem>>).

Rekomendowane przepisy