Bulion warzywny to oczywiście podstawa zup i sosów. Dzięki użyciu domowego wywaru jarzynowego moje sosy i zupy nie smakują zawsze tak samo, czyli kostką rosołową. Smak wywaru warzywnego to sprawa czysto indywidualna. Może być słodszy dzięki dodaniu większej ilości marchewki. Może być wyrazistszy dzięki dodaniu ziela angielskiego itd itp. Ważne, aby samemu wypracować własny smak.
Składniki
2-3 marchewki;
3-4 pietruszki;
natka pietruszki;
2 cebule;
1 por;
kawałek selera;
2 ząbki czosnku;
3 kulki ziela angielskiego;
2 listki laurowe;
masło klarowane;
sól, pieprz;
Przepis na bulion warzywny
Składniki: 2-3 marchewki, 3-4 pietruszki, natka pietruszki, 2 cebule, por, kawałek selera, 2 ząbki czosnku, 3 kulki ziela angielskiego, a także 2 listki laurowe. Cebulę posiekaj w piórka, pora w półplasterki. Na patelni rozgrzej nieco masła klarowanego i wrzuć cebulę i pora. Smaż jarzyny na małym ogniu kilka minut. Następnie wlej do nich szklankę wody i duś wszystko około 10 minut.
Obierz jarzyny i przekrój wzdłuż na połowę. Jarzyny oraz przyprawy wrzuć do garnka i zalej 3 litrami wody, a następnie doprowadź do wrzenia. Dodaj do garnka uduszoną cebulę i pora, a następnie gotuj jarzyny na wolnym ogniu przez 40-60 minut.
Na koniec przecedź wywar jarzynowy przez gazę. Wywar można mrozić w np. półlitrowych porcjach. Stanowi świetną bazę do zup i sosów.
Bulion warzywny nie musi być klarowny
Bulion z jarzyn nie musi być klarowny, bo to nie rosół. Powinien mieć jednak mocny smak.
Zrób również prosty i szybki <<wywar warzywny>> o nieco innym smaku.