Bułka z krewetkami koktajlowymi

Miękka bułka z pysznymi drobnymi krewetkami koktajlowymi z Morza Północnego z dodatkiem majonezu i koperku.

Bułka z krewetkami, na której przygotowanie przepis zamieszczam poniżej ma swój pierwowzór w holenderskim street foodzie. Zimne wody Morza Północnego nie sprzyjają rozwojowi fauny morskiej. Również i krewetki występujące w nim są niewielkie. Nic to, bowiem w tym przypadku zamiast w wielkość para poszła w smak. Te maleńkie, o pięknym ciemnym kolorze krewetki to prawdziwy przysmak z Holandii. Są tak dobre, że je się je tutaj bez żadnych dodatków. Nie łudź się, nie kupisz ich w Polsce, ani w większości krajach europejskich. Ale jak będziesz w Holandii idź do „vishandel” i zamów „broodje hollandsse garnalen”. Będziesz zachwycony.

Składniki

500 gramów surowych krewetek koktajlowych w pancerzykach
2 podłużne bułki jak do hot-dogów
majonez
cytryna
sól

Bułka z krewetkami przepis

Tak jak pisałem na wstępnie te pyszne maleńkie krewetki z Morza Północnego nie są osiągalne w Polsce. Można je zastąpić krewetkami koktajlowymi, ale oczywiście ich smak jest inny. Gdy jednak zdobyć surowe całe krewetki koktajlowe i odpowiednio je przyrządzić otrzymasz namiastkę holenderskiego przysmaku, o którym pisałem powyżej.

Krewetki muszą być surowe, a bułki miękkie i puszyste. Jeśli masz szczęście użyć prawdziwych krewetek z Morza Północnego to zapewne nie zabraknie u Ciebie także „fritessaus”. To mniej tłusty i słodszy odpowiednik majonezu. Sos ten jest powszechnie używany w całej Holandii, a podawany głównie z frytkami.

Urwij krewetkom łby i obierz je z pancerzyków. Te krewetki, które mają widoczną czarną żyłkę (przewód pokarmowy) należy oczyścić (poznaj <<przepis na krewetki z brokułem w sosie czosnkowym>>). Oczyszczone krewetki przelej na durszlaku zimną wodą, a następnie dobrze odsącz z wody.

Wrzuć krewetki na rozgrzaną patelnię i wciśnij do nich sok z połowy cytryny. Dodaj nieco soli i duś 2 minuty na średnim ogniu. Gotowe krewetki wyłóż na ręcznik papierowy i pozostaw do odcieknięcia.

Porada-> krewetek nie musisz gotować jeśli skropisz je sokiem z cytryny

Jeśli nie chcesz smażyć krewetek to skrop je sokiem z cytryny. Mięso skorupiaków szybko zetnie się i będziesz móc zajadać krewetki bez konieczności obróbki cieplnej (tak jak w przypadku ceviche). To właśnie wtedy najpełniej wyczujesz prawdziwy delikatny smak tych skorupiaków.

Przekrój bułkę wzdłuż na połowę i posmaruj spód majonezem. Nałóż na majonez słuszną ilość krewetek. Nie będzie grzechem, jeśli dodatkowo ich wierzch skropisz odrobiną majonezu. Dla przyzwoitości i lepszego wyglądu możesz na koniec delikatnie posypać całość świeżym posiekanym koperkiem.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *