Bułki pszenne plus świeżutkie masło to znakomity początek dnia. Warto jeść świeże, zdrowe pieczywo bez chemii choć wiem, że codzienność i rutyna naszego życia nie ułatwia nam tego. Jeśli nie masz możliwości w tygodniu zrób sobie takie bułki w weekend. Moje bułki pszenne mają tę zaletę, że ciasto zagniatasz błyskawicznie wieczorem, a rano jedynie formujesz z niego bułki. W międzyczasie gdy te wyrastają nagrzewasz piekarnik. Pieczenie trwa maksymalnie 20 minut. Zachęcam, bo co domowe pieczywo to domowe.
Składniki
300 gramów mąki pszennej;
10 gramów świeżych drożdży;
160 ml letniego mleka;
1 łyżeczka cukru;
1 nieduże jajko;
2 łyżki roztopionego letniego masła;
szczypta soli;
ziarna sezamu;
Przepis na bułki pszenne
Przygotuj wszystkie składniki, podaję w tym przepisie składniki na 5 bułek po 100 gramów każda.
Na początek w letnim mleku rozpuść łyżeczkę cukru i drożdże. Przykryj i odstaw na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj do niej szczyptę soli i wymieszaj. Wlej masło, a następnie wbij jajko. Na koniec wlej zaczyn, wymieszaj i zagniataj wszystko, aż uzyskasz miękkie, dość klejące się ciasto. Gotowe ciasto włóż do dużej, wysmarowanej tłuszczem miski. Miskę owiń folią spożywczą, a następnie wstaw do lodówki na całą noc lub przynajmniej na 4 do 5 godzin.
Ciasto wyjmij z lodówki bezpośrednio przed pieczeniem, powinno znacznie powiększyć swoją objętość przez te kilka godzin spędzonych w lodówce. Odwróć miskę i wyłóż ciasto na blat. Ciasto ma pęcherzyki powietrza, bez wątpienia drożdże dobrze wykonały swoją pracę.
Podziel ciasto na równe kawałki. Z podzielonego ciasta formuj bułki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułki przykryj suchą ściereczką i odstaw na 30 minut, aby jeszcze podrosły.
Po upływie 30 minut bułki są gotowe do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj bułki pszenne roztopionym masłem lub roztrzepanym kurzym białkiem, a następnie posyp sezamem. Bułki piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 190-200 stopni przez 15-20 minut. Wiem, że łatwo nie będzie, ale jednak bułki pszenne powinny przestygnąć przed jedzeniem.
Bułki pszenne sposób podania
Smakują najlepiej zaraz po przestudzeniu podane ze świeżym masłem, dżemem, serem, wędliną lub dowolna pastą. Albo ze wszystkim naraz.
Przyrządź świetne grzanki do zupy.