Buraki czerwone zasmażane ze śmietaną

Ugotowane, obrane i starte buraki czerwone zasmażane i doprawione kminkiem i kwaśną śmietaną.

Buraki czerwone zasmażane są idealne do kotleta mielonego, czy też np. żeberek wieprzowych w sosie. Łatwe do przygotowania i tanie, jak barszcz. Jedyną trudnością jest ich ugotowanie, ponieważ wymaga to prawie godziny czasu. Cóż to jest jednak, gdy w zamian otrzymujesz domowej roboty buraki czerwone zasmażane. Takie bez chemii i innych ulepszaczy. Za to świetnie doprawione. Buraki czerwone są znakomitym źródłem witamin, doskonale wzmacniają krew. Polacy, obok Szwedów dominują w Europie w ich spożyciu. Bo Polacy wbrew pozorom wiedzą co dobre.

Składniki

1 kilogram buraków czerwonych;
płaska łyżeczka kminku;
cytryna;
gęsta, kwaśna śmietana;
sól, pieprz;

Przepis na buraki czerwone zasmażane

Przygotuj 1 kilogram w miarę równej wielkości buraków czerwonych. Dobrze je wyszoruj pod bieżącą wodą i włóż do garnka. Zalej zimna wodą. Buraki gotuj około 45 minut od momentu ich zagotowania. Czas gotowania buraków oczywiście zależy m.in. tego, czy są to buraki młode, czy też stare, zimowe. Ugotowane buraki powinny być po prostu miękkie pod nakłuciem widelca.

Obróbka buraków

Buraki wyjmij z garnka i pozostaw do przestygnięcia tak, aby można było z nich zdjąć skórkę. Uczyń to, gdy będzie to już możliwe. Obrane buraki zetrzyj bezpośrednio do garnka na grubych oczkach tarki. Garnek ze startymi burakami postaw na gaz i wlej do niego niewielką ilość wrzątku tak, aby buraki nie przywierały do dna garnka.

Przyprawianie buraków

Do buraków dodaj jedną łyżeczkę przetartego w moździerzu kminku. Jeżeli ziarenka kminku przeszkadzają Ci podczas jedzenia użyj kminku mielonego. Następnie buraki posól, popierz i wlej do nich łyżkę soku z cytryny. Tak przyprawione buraki duś na bardzo wolnym ogniu 5-10 minut mieszając je od czasu do czasu. Na koniec wlej do buraków 1 łyżkę dobrej, kwaśnej śmietany.

Buraki czerwone zasmażane sposób przyprawiania

Wymieszaj buraki czerwone zasmażane ze śmietaną, teraz to już ostatni moment, aby ostatecznie ukształtować smak buraków. Dodaj jeszcze kminku, soku z cytryny, soli i pieprzu, jeżeli któryś z tych składników jest za mało obecny w potrawie.

Najlepiej przygotować buraki około 2-3 godzin przed ich podaniem, ponieważ przez ten czas wszystkie smaki i przyprawy połączą się i buraki w momencie ich konsumpcji będą smaczniejsze, aniżeli tuż po ich przyrządzeniu.


Wypróbuj ciekawy przepis na buraki marynowane.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *