Buraki marynowane domowym sposobem

Buraki czerwone gotowane z dodatkiem octu winnego i przypraw, a następnie starte i marynowane w słoiku z zalewą.

Buraki marynowane to świetny pomysł na odpowiedni zapas buraków dla burakofilów. Czyż nie jest przyjemnie mieć w lodówce spory słoik posiekanych, lekko kwaskowych, aromatycznych, bardzo soczystych buraków? Do kolacji, do obiadu, na śniadanie. Do sałatki, do śledzia, czy do farszu mięsnego (kuchnia szwedzka się kłania). Unikaj bardzo kwaśnych i wykręcających usta ostrych zalew octowych, burak na nie nie zasługuje. Wypróbuj mój przepis i zrób buraki czerwone marynowane dla siebie i całej rodziny. Dla dobrego smaku, dla zdrowia.

Składniki

1 kilogram buraków czerwonych lub młodych buraków z botwinki;
200 ml octu z czerwonego wina;
1 liść laurowy;
2 kulki ziela angielskiego;
sól, pieprz;

Przepis na buraki marynowane

Wiosną znakomitym pomysłem jest użycie młodych buraków z botwinki. Muszą to być jednak już takie większe buraki, czyli pod koniec sezonu botwinkowego. Oczywiście ilość buraków, które planujesz zamarynować zależy od Ciebie. Ja podaję przepis podstawowy. Buraki porządnie wyszoruj, umieść w garnku, a następnie zalej zimną wodą. Im mniej wody będziesz potrzebować do przykrycia buraków, tym mniej zużyjesz octu winnego. Dopasuj idealnie garnek do ilości i wielkości buraków.

Wlej do garnka z burakami około 100 ml octu winnego. Na początek. Aby nie było za kwaśno. Jeśli wolisz zacznij od 50 ml, spróbuj płynu i dopiero potem ewentualnie dolej jeszcze octu. Dorzuć do buraków liść laurowy, ziele angielskie, 1 łyżeczkę soli, a także trochę pieprzu.

Gotuj buraki około 45 minut, aż będą „al dente”. Jeżeli masz młode buraki uważaj, bo pewnie ugotują się szybciej. W trakcie gotowania spróbuj zalewy i jeśli potrzeba dolej jeszcze octu winnego i dodaj soli. Wszystko według uznania. Ugotowane buraki zdejmij z gazu i pozostaw do przestygnięcia w garnku i zalewie, w której się gotowały. To dlatego tak ważne jest, aby ugotować je „al dente”, by nie rozmiękły spędzając dodatkowy czas w gorącej zalewie po ugotowaniu.

Przestudzone buraki zetrzyj na dużych oczkach tarki. Oczywiście nie musisz ich trzeć, możesz je pokroić, posiekać, czy w dowolny sposób przygotować pod swoim kątem. Do miski ze startymi burakami przecedź zalewę z garnka.

Buraki marynowane sposób przechowywania

Teraz pora na ostatnią czynność, czyli doprawienie. Po raz ostatni spróbuj zalewy, jeśli uznasz za stosowne dolej jeszcze octu winnego. Jeden woli bardziej kwaśne, inny mniej. Wszystko według własnego smaku. Umieść buraki w słoiku, zamknij i wstaw do lodówki. Rozkoszuj się nimi o dowolnej porze dnia i nocy, przy każdej okazji.


Zrób także <<buraki czerwone zasmażane>>, czyli klasykę polskiej kuchni.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *