Burger rybny z aromatycznym sosem

Burger rybny przygotowany z filet z dorsza smażonego i podanego w bułce z dodatkiem sosu z kaparów, sałaty, pietruszki i korniszonów.

Burger rybny z niesamowitym zielonym sosem to moja propozycja nie tylko dla fanów ulicznego jedzenia. Uwielbiam ryby, choć nie za wszystkimi przepadam jednakowo. Ale z szczególnie smakuje mi prosty i pyszny burger rybny taki, jak ten. Błyskawiczne, smaczne i niedrogie, ot kawałek ryby i bułka, całości zaś dopełnia świetny sos. Do tego fast food’u (brzmi źle, ale uwierz, że nie każdy fast food musi być zły) trzeba użyć ryby o zwartym mięsie lub taki filet, który w trakcie smażenia nie rozpadnie się.

Składniki

trzy filety rybne (dorsz, sola, miruna);
3 bułki według wyboru;
200 gramów jogurtu typu greckiego;
4 korniszony;
natka pietruszki;
1 łyżka kaparów;
sałata little gem;
1-2 cytryny;
słodka, mielona papryka;
mąka pszenna;
świeżo starty parmezan;
kiełki według wyboru;
sól, pieprz;

Przepis na burger rybny

Zacznij od zrobienia sosu. W tym celu przygotuj: opakowanie gęstego jogurtu, cytrynę, 4 korniszony w zależności od ich wielkości i Twoich upodobań smakowych, pół pęczka natki pietruszki, 1 łyżkę kaparów, a także sałatę little gem lub połowę sałaty rzymskiej. Wszystkie składniki sosu (oprócz cytryny) włóż do miski malaksera i zmiksuj. Całość dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny, według uznania. Tak przygotowany sos przełóż do miseczki i wsadź na kilkanaście minut do lodówki. Ten czas przeznacz na przygotowanie ryby.

Filety rybne (dorsz, sola, miruna itp) dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Następnie oprósz je delikatnie z obu stron mąką, posól, popieprz i dopraw solidnie mieloną słodką i ostrą papryką. Filety rybne smaż z jednej strony na wolnym ogniu przez kilka minut (w zależności od grubości filetów). Następnie posyp je świeżo startym parmezanem i odwróć na drugą stronę. Smaż jeszcze max 2 minuty, aby ser stopił się i lekko zrumienił.

Burger rybny sposób podania

Na spód bułki nakładaj kolejno: trochę wcześniej przygotowanego sosu, filet rybny, ponownie łyżkę sosu oraz kiełki, jakie lubisz. Przykryj górną połówką bułki. Burger rybny podawaj od razu.


Wypróbuj również przepis na burgery rybne w sosie pomidorowym.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *