Burger z doradą awokado i świeżym ogórkiem

Burger z doradą smażoną w formie fileta wypełniony kawałkami awokado i plastrami pomidora.

Burger z doradą smażoną w formie fileta wypełniony kawałkami awokado i plastrami pomidora. Ten burger z doradą to nic innego, jak domowy fast food. Jak widać fast food nie musi być niezdrowym ociekającym tłuszczem jadłem, które spożywane zbyt często powoduje poważne uszczerbki na zdrowiu. Przygotowanie tego burgera zajmuje maksimum 10 minut, o ile oczywiście dysponujecie gotowym filetem rybnym. Powiem Wam, że poniższy zestaw to gwarancja nie tylko zdrowia i smaku, ale również satysfakcji. Do dzieła.

Składniki

dwa filety z dorady ze skórą
dwie bułki do burgerów
awokado
dojrzały pomidor
świeży ogórek
2-3 liście sałaty rzymskiej
majonez
ostry sos np. sriratcha
mąka pszenna
sól

Burger z doradą przepis

Przekrój bułki wzdłuż na połowę. Pamiętać należy, że dobór bułek ma znaczenie. Powinny być miękkie, aby ich ugryzienie nie powodowało zniszczenia składników znajdujących się wewnątrz bułki. Z drugiej jednak strony bułka nie może rozmięknąć błyskawicznie po dodaniu składników. Najlepiej zapytaj w dobrej piekarni o specjalne bułki właśnie do burgerów.

Awokado przekrój wzdłuż na połowę, usuń skórkę i pestkę. Pomidora pokrój w plasterki. Rybę umyj pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Następnie posól doradę oraz oprósz porządnie mąką, ale jedynie od strony skóry.

Rozgrzej na patelni olej roślinny, a następnie włóż filety z dorady skórą do dołu. Smaż rybę na dość dużym ogniu 2-3 minuty. W tym czasie nie ruszaj fileta, bowiem chcemy uzyskać bardzo chrupiącą skórkę. To właśnie dlatego oprószaliśmy ją uprzednio mąką.

Podczas gdy dorada się smaży posmaruj spody bułek majonezem oraz ostrym sosem według uznania. Ogórka obierz ze skórki, a następnie pokrój w plasterki. Podobnie pokrój awokado. Nałóż na spody bułek po liściu sałaty rzymskiej, dzięki której Twój Burger z doradą będzie jeszcze fajniej chrupał. Następnie nałóż plastry pomidora, ogórka i awokado. Ależ będzie pysznie.

W odpowiednim momencie odwróć rybę na patelni na drugą stronę. Teraz wystarczy ją jedynie dosmażyć około 1-2 minut. Pamiętaj, że lepiej rybę nie dosmażyć, niż przesmażyć. Wszak surową rybę jeść można, przesuszonej jeść nie sposób.

Burger z doradą sposób podania

Usmażony filet z dorady osusz od strony wewnętrznej szybko na ręczniku papierowym, a następnie ułóż go na spodzie bułki. Oczywiście  na uprzednio położonych nań warzywach. Uwierz, to jest boskie. Przykryj przygotowanego burgera górną połówką bułki, a następnie podawaj od razu. Super buła, chrupiąca skórka dorady, soczysty filet, pyszne warzywa. Nieco majonezu i trochę ostrości od sriratchy. Nie wierzę, że może komuś nie smakować.


Przygotuj także burger wegetariański z halloumi oraz burger rybny podany w aromatycznym sosie.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *