Burger z dorszem ogórkiem i dipem koperkowym

Burger z dorszem smażonym w panierce podany w bułce z dodatkiem awokado i chilli oraz z sosem koperkowym.

Burger z dorszem w omaście koperkowej to kolejna już moja wersja burgera rybnego. Nigdy nie ukrywałem, że burgery nie są moją domeną i nie przepadam za nimi. Głównie dlatego, że ich jedzenie sprawia mi raczej trudność, aniżeli przyjemność. Co innego burgery rybne, gdzie składników jest mało, a dominuje pyszna ryba. Burger z dorszem jest prosty tak, jak to tylko możliwe, za to smaku w nim mnóstwo. Jest zatem smażona, panierowana ryba, jest intensywny dip i ciekawe dodatki. Całość je się świetnie. Polecam każdemu, kto lubi dobre jedzenie.

Składniki

2 dobrej jakości bułki;
250 gramów polędwicy z dorsza;
1 wiejskie jajko;
świeży ogórek
awokado;
ostra papryczka;
sałata lodowa;
sos koperkowy;
bułka tarta;
otręby żytnie;
mąka pszenna;
sól, pieprz;

Przepis na burger z dorszem

Polędwica z dorsza to najważniejszy składnik tego posiłku. Musi być zatem jak najświeższa. Oczywiście możesz wybrać inne kawałki dorsza lub nawet inną rybę, ale uwierz, że w burgerze musi być porządny kawał ryby. Dlatego to właśnie polędwica z dorsza będzie najlepsza. Ogórka umyj i pokrój w plasterki.

Do miski wsyp bułkę tartą i otręby żytnie. Wymieszaj, to będzie znakomita panierka. Do miski wbij jajko i rozbełtaj je. Przygotuj sos koperkowy (jogurt, świeży koperek, suszony koperek, sól, pieprz). Rybę posól i popieprz. Polędwicę z dorsza przekrój na połowę. Posyp mąką, a następnie wymaczaj w jajku i obtocz w panierce.

Panierowaną rybę natychmiast smaż na oleju. Z obu stron, powoli, ale nie za długo. Ryba ma być pięknie rumiana, ale w środku nie może być przesuszona. Usmażoną rybę osusz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Awokado pozbaw skórki i podziel na mniejsze kawałki, pokrój ostrą papryczkę. Sałatę lodową umyj i osusz. Bułki przekrój na połowę. Spody bułek posmaruj dipem koperkowym. Nałóż według uznania liście sałaty lodowej i plasterki świeżego ogórka. Następnie nałóż usmażoną rybę, a jej wierzch pokryj ponownie sosem koperkowym. To właśnie dorsz i dip koperkowy mają dominować w tym burgerze.

Burger z dorszem propozycja podania

Ułóż kawałki awokado i ostrej papryczki. Przykryj burgera górną połową bułki i dociśnij delikatnie. Smakuje naprawdę świetnie. Polecam każdemu, kto kocha ryby; zapewniam jednak, że ten burger z dorszem przekona również rybnych niejadków.


Wypróbuj smakowity przepis na pierogi z dorszem i speckiem. Absolutnie fenomenalny smak. Podobnie jak burger z doradą z dodatkiem awokado i świeżego ogórka.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *