Burger ze śledziem bałtyckim

Pyszny burger ze śledziem smażonym podanym w bułce razem z dodatkiem sałatki Coleslaw, ogórkiem kiszonym i czerwoną cebulą.

Burger ze śledziem prosto ze Szwecji? A dlaczego by nie. A z czym taki szwedzki burger rybny może być, jak nie ze śledziem bałtyckim. Strömmingssburgare, bo tak należy nazwać szwedzkiego burgera śledziowego, przyrządza się błyskawicznie. A skoro to klasyczny fast food to i składniki będą gotowe (ze sklepu), a ja udowodnię Ci, że również w sklepach można kupić dobre rzeczy. A jeżeli będziesz kiedyś w Sztokholmie zajrzyj do NYSTEKT STROMMING i spróbuj oryginału. Choćby po to, aby przekonać się, że mój burger ze śledziem jest lepszy od tego ze stolicy Szwecji.

Składniki

10 surowych filetów śledziowych;
kilka liści sałaty lodowej;
2 duże, miękkie bułki z sezamem;
1 posiekana czerwona cebula;
garść ogórków z sałatki szwedzkiej (ogórki ze słodko kwaśnej zalewy);
pęczek świeżego koperku;
200 gramów surówki coleslaw;
mąka pszenna;
olej do smażenia;
sól, pieprz;

Przepis na burger ze śledziem

Około 10 surowych filetów śledziowych (w zależności od ich wielkości) dobrze opłucz pod bieżącą wodą, następnie osusz ręcznikiem papierowym i posól.

Przygotuj składniki do burgera, czyli kilka liści sałaty lodowej (żeby chrupało), 2 duże, miękkie bułki z sezamem, jedną posiekaną w piórka czerwoną cebulę, garść ogórków z sałatki szwedzkiej (ogórki ze słodko kwaśnej zalewy), nieco świeżego koperku i około 200 gramów surówki coleslaw.

Śledzie obtocz w mące i smaż na oleju najpierw skórą do dołu. Gdy skóra się przyrumieni odwróć śledzie na drugą stronę i smaż chwilę, aż będą gotowe. Odsącz usmażone śledzie z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Przekrój bułkę na pół. Na spodnią część nałóż 2 listki sałaty lodowej, a na nią nałóż 4 do 5 usmażonych filetów śledziowych. Następnie nałóż sporą porcję surówki coleslaw. Na surówkę nałóż nieco czerwonej cebuli, a na wierzch nałóż odsączone z zalewy ogórki słodko kwaśne (a jakże, przecież jesteśmy w Szwecji).

Burger ze śledziem nie smakuje gorzej od łososia

Posyp wszystko odrobiną posiekanego świeżego koperku i przykryj górną częścią bułki. Prosto, szybko i naprawdę świetnie smakuje. Nie trzeba od razu łososia, by zjeść dobrą rybkę.


A może zrobisz pyszne <<śledzie z imbirem na ostro>> w śmietanie?


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *