Burgery drobiowe przygotowane z mielonego mięsa z udek kurczaka zmieszanego z bulgurem, a następnie formowane w kotlety i smażone. Burgery drobiowe przygotowane według mojego przepisu są naprawdę pyszne, a połączenie mięsa drobiowego z jedną z najzdrowszych kasz daje zaskakująco dobry wynik. Z czystym sumieniem przekazuję Ci zatem przepis na te pyszne burgery wierząc, że i Tobie zasmakują. W przeciwieństwie do klasycznych burgerów te są naprawdę lekkostrawne, a dzięki dodatkowi kaszy pożywne i zdrowe. Zamiast upychać dodatki do burgerów do bułki proponuję je bardzo drobno pokroić i podać w smakowitym sosie. Tak jest i smaczniej, i wygodniej.
Składniki
300 gramów mięsa z wyluzowanych udek z kurczaka;
pół szklanki bulguru;
250 gramów gęstego jogurtu typu greckiego;
3 łyżki płynnego jogurtu naturalnego;
garść posiekanej natki pietruszki;
garść posiekanego szczypiorku;
1 łyżka majonezu;
1 łyżka mielonej kolendry;
2 pomidory;
1 jajko;
1 łyżka musztardy Dijon;
sałata masłowa lub lodowa;
sól, pieprz;
Przepis na burgery drobiowe
Wsyp do rondelka pół szklanki bulguru i zalej szklanką wrzątku. Gotuj na małym ogniu kilka minut, a gdy woda prawie w całości wyparuje wyłącz gaz pod rondelkiem, przykryj go pokrywką. Odstaw, aby bulgur wchłonął resztę wody, zmiękł i spęczniał (około 15 minut). Po tym czasie bulgur spulchnij widelcem i pozostaw do przestygnięcia.
Przygotuj sos do burgerów
Przygotuj sos, do miski przełóż 250 gramów gęstego jogurtu typu greckiego, dolej 3 łyżki płynnego jogurtu naturalnego, dodaj garstkę posiekanej natki pietruszki, garstkę posiekanego szczypiorku, 1 łyżkę majonezu, a także 1 łyżkę mielonej kolendry. Obierz ze skórki dwa pomidory, usuń pestki, a pomidora pokrój w drobną kostkę i dodaj do sosu. Posól, popieprz, wymieszaj sos aby składniki się dobrze połączyły. Przygotowany sos wstaw do lodówki do schłodzenia.
Formuj burgery drobiowe
Oczyść, umyj i osusz ręcznikiem papierowym 300 gramów mięsa z udek z kurczaka. Następnie mięso z kurczaka zmiel w maszynce. Do miski z mięsem dodaj przestudzony bulgur, 1 jajko, 1 łyżkę musztardy Dijon, posól, popierz do smaku i dobrze wymieszaj. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę (koniecznie), aby masa się połączyła, a burgery nie rozpadły w czasie smażenia.
Uformuj 4 okrągłe burgery, a następnie smaż po kilka minut z każdej strony na średnim ogniu.
Burgery drobiowe sposób podania
Na stole rozłóż przekrojone na pół, podgrzane w piekarniku „na chrupiąco” bułki, na spód każdej połóż spory liść sałaty. Usmażone burgery drobiowe odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, a następnie rozłóż na sałacie. Na wierzch każdego burgera wyłóż przygotowany wcześniej sos.
Przykryj bułkę „górą” i zajadaj ze smakiem. Burgery robią furorę wszędzie tam, gdzie się pojawiają.
Poznaj przepis na burger wegetariański w niezwykłej odsłonię smakowej. Wypróbuj również burgery pieczone z ziemniakami.