Burgery pieczone z ziemniakami i bakłażanem

Burgery z dobrze doprawionego mięsa mielonego pieczone razem z marynowanymi ziemniakami i bakłażanem.

Burgery z dobrze doprawionego mięsa mielonego pieczone razem z marynowanymi ziemniakami i bakłażanem to jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni greckiej. Minimalna ilość czynności, jaką należy wykonać przygotowując to danie jest przez Greków szczególnie ceniona. I wbrew potocznym opiniom wcale nie jest to danie ordynarne. Podczas pieczenia soki z mięsa łączą się w pyszny sos, który w połączeniu z pieczonymi ziemniakami jest doskonałym dodatkiem do kotletów mielonych, czyli greckich burgerów. To naprawdę działa, jest pysznie.

Składniki

2 domowe burgery (kotlety mielone) a’250 gramów każdy
3 duże ziemniaki
1 bakłażan

Marynata

100 ml oliwy
sok z cytryny
łyżka musztardy
suszone oregano wg uznania
2 ząbki czosnku
sól

Przepis na burgery pieczone z ziemniakami

Ziemniaki obierz i pokrój wzdłuż na ósemki. Opłucz i pozostaw je w wodzie. Pokrój bakłażana na spore kawałki dowolnego kształtu.

Do dużej miski wlej oliwę, a następnie dodaj musztardę, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, sól i suszone oregano. Całość wymieszaj intensywnie widelcem, aby uzyskać dość gęstą emulsję. Do przygotowanej marynaty przełóż dobrze osuszone pokrojone ziemniaki oraz kawałki bakłażana, a następnie wymieszaj je dobrze tak, aby pokryły się marynatą. Pozostaw warzywa w marynacie na kilkanaście minut. W tym czasie przygotuj burgery. Ja miałem to szczęście, że kupiłem pysznie doprawione burgery u zaprzyjaźnionego rzeźnika. Jeśli nie masz tyle szczęścia co ja, musisz samodzielnie doprawić i uformować burgery.

Warzywa przełóż do naczynie żaroodpornego naczynia, a na warzywach połóż burgery. Wlej do naczynia 150 ml gorącej wody, a następnie zakryj naczynie szczelnie folią aluminiową. Piecz danie w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez 70 minut.

Po tym czasie usuń z naczynia folię aluminiową, przełóż je na górną półkę piekarnika, podkręć temperaturę do 250 stopni Celsjusza i piecz danie kilka minut aż całość lekko się zrumieni, a nadmiar płynu odparuje. Po wyjęciu pozwól daniu chwilę odpocząć.


Wypróbuj przepis na pieczeń rzymską czyli klops mięsny z aromatycznymi ziołami oraz przepis na kotlety pieczone z ziemniakami.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *