Burgery pieczone z ziemniakami

Burgery z dobrze doprawionego mięsa mielonego pieczone razem z marynowanymi ziemniakami i bakłażanem.

Burgery z dobrze doprawionego mięsa mielonego pieczone razem z marynowanymi ziemniakami i bakłażanem to jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni greckiej. Minimalna ilość czynności, jaką należy wykonać przygotowując to danie jest przez Greków szczególnie ceniona. I wbrew potocznym opiniom wcale nie jest to danie ordynarne. Podczas pieczenia soki z mięsa łączą się w pyszny sos, który w połączeniu z pieczonymi ziemniakami jest doskonałym dodatkiem do kotletów mielonych, czyli greckich burgerów. To naprawdę działa, jest pysznie.

Składniki

2 domowe burgery (kotlety mielone) a’250 gramów każdy
3 duże ziemniaki
1 bakłażan

Marynata

100 ml oliwy
sok z cytryny
łyżka musztardy
suszone oregano wg uznania
1-2 ząbki czosnku
sól

Przepis na burgery pieczone z ziemniakami

Ziemniaki obierz i pokrój wzdłuż na ósemki. Opłukaj i pozostaw je w wodzie.

Pokrój bakłażana na spore kawałki.

Do dużej miski wlej oliwę, a następnie dodaj musztardę, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, sól i suszone oregano. Całość wymieszaj intensywnie, aby uzyskać dość gęstą emulsję.

Do przygotowanej marynaty przełóż dobrze osuszone pokrojone ziemniaki oraz kawałki bakłażana, a następnie wymieszaj je dobrze tak, aby pokryły się marynatą.

Do żaroodpornego naczynia przełóż warzywa, a na ich wierzchu połóż burgery.

Wlej do naczynia 150 ml gorącej wody, a następnie zakryj naczynie szczelnie folią
aluminiową.

Piecz danie w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez 70
minut.

Po tym czasie usuń z naczynia folię aluminiową, przełóż je na górną półkę piekarnika, podkręć temperaturę do 250 stopni Celsjusza i piecz danie kilka minut aż całość lekko się zrumieni, a nadmiar płynu odparuje.


Wypróbuj <<przepis na pieczeń rzymską>> czyli klops mięsny z aromatycznymi ziołami.


Rekomendowane przepisy