Burgery rybne to znakomite danie dla rodziców chcących swoim małym pociechom przekazać w diecie nieco ryb i warzyw. Moje burgery rybne są bardzo delikatne i z pewnością zasmakują Twoim pociechom. Nawet nie poczują, że jedzą nielubianą przez siebie rybę. Na te burgery najlepiej jest spożytkować dorsza, albo łupacza, o ile macie możliwość jego zakupu. Łupacz to ryba z rodziny dorszowatych o zwartym, białym mięsie. Nie ma za wiele ości i smakuje znakomicie. Zachęcam, bo jest pysznie.
Składniki
900 gramów dorsza lub łupacza bez skóry;
duża bułka pszenna;
mała główka czosnku;
duża cebula;
2 wiejskie jajka;
spory pęczek natki pietruszki;
średniej wielkości pęczek świeżej kolendry;
pęczek świeżego koperku;
mielony kmin rzymski;
mielony cynamon;
mielona kolendra;
500 ml domowego sosu pomidorowego lub pasaty pomidorowej;
oliwa z oliwek;
sól, pieprz;
Burgery rybne w sosie pomidorowym przepis
1. Przygotuj wszystkie składniki.
2. Do klopsików, burgerów, pulpetów itp. rybnych używam zwykle filetów lub ścinek od tzw. polędwiczki. Z powodzeniem zrobisz to samemu dzieląc filet rybny na polędwiczkę i ścinki. Polędwiczki zachowaj na kolejny obiad, a ścinki zmiel w maszynce wraz z bułką. Do zmielonej ryby dodaj obraną i drobno posiekaną cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Na taką ilość ryby (jak dla mnie) główka czosnku będzie w sam raz…
3. Posiekaj drobno natkę pietruszki, kolendrę oraz koperek. Dodaj posiekane zioła do zmielonej ryby.
4. Do miski z rybą wbij 2 jajka, dodaj sól, pieprz oraz 1 kopiatą łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego.
5. Rękami zagnieć wszystkie składniki na jednolitą, klejącą się masę. Wstaw miskę z masą rybną do lodówki i zabierz się za przygotowanie sosu pomidorowego.
Porada-> przetrzymanie masy rybnej w lodówce przez 30 minut ułatwi Ci formowanie burgerów i ich smażenie.
6. Domowy przecier lub sos pomidorowy (lub kupną pasatę) wlej na dużą patelnię (dowiedz się jak zrobić latem <<pyszny sos pomidorowy>> z dojrzałych pomidorów) Do sosu wsyp 1 łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczkę mielonej kolendry i pół łyżeczki mielonego cynamonu. Gotuj sos kilka minut.
7. Dodaj do sosu garść posiekanej świeżej kolendry. Sos pomidorowy posól i popieprz do smaku.
8. Wyjmij masę rybną z lodówki i uformuj 16 burgerów. Na patelni rozgrzej do średniej temperatury dość sporo oliwy i smaż kolejno wszystkie burgery rybne z obu stron. Czas smażenia burgerów nie powinien przekroczyć 3-4 minut łącznie.
9. Usmażone burgery rybne układaj na ręcznikach papierowych, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Jeżeli do smażenia burgerów używasz patelni teflonowej to pewnie nie będziesz mieć pysznego „smaczku”, jaki zbiera się podczas smażenia na patelni „bezpowłokowej”… Jeżeli używasz takiej patelni, jak moja (bez teflonu, bez żadnej powłoki ochronnej) zeskrob delikatnie pozostałości ze smażenia. Na patelni powinno zostać również trochę oliwy ze smażenia burgerów – byle nie za wiele.
10. Na patelnię po smażeniu burgerów (tę z oliwą po smażeniu burgerów i pozostałościami z ich smażenia) nałóż przygotowany chwilę wcześniej sos pomidorowy, Ostrożnie – będzie pryskać…
11. Pogotuj sos 2-3 minuty, dopraw w razie konieczności. Wyłącz gaz pod patelnią i wlej 2 łyżki oliwy extra vergine. Zamieszaj. Następnie włóż na patelnię (na sos pomidorowy) burgery rybne.
Posyp świeżą kolendrą i/lub natką pietruszki. Podawaj z Twoimi ulubionymi dodatkami. Absolutna rewelacja.
Wypróbuj <<przepis na sałatkę z ciecierzycy i dorsza wędzonego>>. Pycha!