Burgery rybne z cynamonem w sosie pomidorowym

Burgery rybne przygotowane z mielonego dorsza doprawionego kminem rzymskim i świeżymi ziołami, a następnie smażone i podane w sosie pomidorowym.

Burgery rybne to znakomite danie dla rodziców chcących swoim małym pociechom przemycić w diecie nieco ryb i warzyw. Moje burgery rybne są bardzo delikatne i z pewnością zasmakują Twoim pociechom. Nawet nie poczują, że jedzą nielubianą przez siebie rybę. Na te burgery najlepiej jest spożytkować dorsza, albo łupacza, o ile masz możliwość jego zakupu. Łupacz to ryba z rodziny dorszowatych o zwartym, białym mięsie. Nie ma za wiele ości i smakuje znakomicie. Zachęcam, bo jest pysznie.

Składniki

900 gramów dorsza lub łupacza bez skóry;
duża bułka pszenna;
mała główka czosnku;
duża cebula;
2 wiejskie jajka;
spory pęczek natki pietruszki;
średniej wielkości pęczek świeżej kolendry;
pęczek świeżego koperku;
mielony kmin rzymski;
mielony cynamon;
mielona kolendra;
500 ml domowego sosu pomidorowego lub pasaty pomidorowej;
oliwa z oliwek;
sól, pieprz;

Burgery rybne w sosie pomidorowym przepis

Do klopsików, burgerów, pulpetów itp. rybnych używam zwykle filetów lub ścinek od tzw. polędwiczki. Z powodzeniem zrobisz to samemu dzieląc filet rybny na polędwiczkę i ścinki. Polędwiczki zachowaj na kolejny obiad, a ścinki zmiel w maszynce wraz z bułką. Do zmielonej ryby dodaj obraną i drobno posiekaną cebulę, a także zmiażdżony czosnek. Na taką ilość ryby (jak dla mnie) główka czosnku będzie w sam raz.

Posiekaj drobno natkę pietruszki, kolendrę oraz koperek, a następnie dodaj posiekane zioła do zmielonej ryby. Do miski z rybą wbij 2 jajka, dodaj sól, pieprz, a także 1 kopiatą łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego. Rękami zagnieć wszystkie składniki na jednolitą, klejącą się masę. Wstaw miskę z masą rybną do lodówki.

Porada-> przechowanie masy rybnej w lodówce przez 30 minut ułatwi Ci formowanie burgerów i ich smażenie

Podczas gdy masa rybna się „wiąże” przygotuj sos pomidorowy. Domowy przecier lub sos pomidorowy (lub kupną passatę) wlej na dużą patelnię (dowiedz się jak zrobić latem pyszny sos pomidorowy z dojrzałych pomidorów). Do sosu dodaj 1 łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczkę mielonej kolendry, a także pół łyżeczki mielonego cynamonu. Gotuj sos kilka minut mieszając od czasu do czasu. Dodaj do sosu garść posiekanej świeżej kolendry. Sos pomidorowy posól i popieprz do smaku.

Wyjmij masę rybną z lodówki i uformuj 16 burgerów. Na patelni rozgrzej do średniej temperatury dość sporo oliwy i smaż kolejno wszystkie burgery rybne z obu stron. Czas smażenia burgerów nie powinien przekroczyć 3 do 4 minut łącznie.

Usmażone burgery rybne układaj na ręcznikach papierowych, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Jeśli do smażenia burgerów używasz patelni teflonowej to pewnie nie będziesz mieć pysznego „smaczku”, jaki zbiera się podczas smażenia na patelni „bezpowłokowej”. Jeśli natomiast używasz takiej patelni, jak moja (bez teflonu, bez żadnej powłoki ochronnej) zeskrob delikatnie pozostałości ze smażenia. Na patelni powinno zostać również trochę oliwy ze smażenia burgerów, byle nie za wiele.

Burgery rybne sposób podania

Na patelnię po smażeniu burgerów (tę z oliwą po smażeniu burgerów i pozostałościami z ich smażenia) nałóż przygotowany chwilę wcześniej sos pomidorowy. Ostrożnie, będzie pryskać. Pogotuj sos 2-3 minuty, dopraw w razie konieczności. Wyłącz gaz pod patelnią i na koniec wlej 2 łyżki oliwy extra vergine. Zamieszaj. Następnie włóż na patelnię (na sos pomidorowy) burgery rybne.

Posyp świeżą kolendrą i/lub natką pietruszki. Podawaj z Twoimi ulubionymi dodatkami. Absolutna rewelacja.


Wypróbuj przepis na sałatkę z ciecierzycy i dorsza. Pycha!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *