Burrata z pomidorami i bazylią

Burrata to unikatowy delikatny ser mozzarellą wypełniony śmietanką podany w tym przepisie razem z pomidorami koktajlowymi oliwa i świeżą bazylią.

Burrata to unikatowy delikatny ser mozzarella wypełniony śmietanką, który serwowany z pomidorami i bazylią stanowi nie lada przysmak. Oczywiście jest to jedna z propozycji podania burraty. Burrata często jest również serwowana na przykład na świeżo upieczonej pizzy lub z pietyzmem kładziona na wierzchu dania makaronowego. To konsument decyduje kiedy rozciąć i „otworzyć” burratę, z której zacznie sączyć się delikatna śmietanka. Ta specyficzna ceremonia wyjątkowo wzmacnia apetyt. Kto choć raz tego doświadczył powraca regularnie. I to pomimo faktu, że dobra burrata może przetrzebić nasz portfel.

Składniki

1 super świeży <<ser burrata>>
garść dojrzałych pomidorków koktajlowych
liście świeżej bazylii
oliwa extra vergine
ocet winny
sól, pieprz

Burrata z pomidorami przepis

Warunkiem powodzenia tej pysznej przekąski jest jak najświeższa burrata. Burrata to mozzarella, która zawiera w sobie śmietankę. Po jej przekrojeniu śmietanka powinna wypłynąć. Jeśli tak się nie dzieje oznacza to, że Twoja burrata nie jest tak świeża, jak być powinna. Zwykle burrata ma jedynie 14 dniowy termin ważności, zwróć na to uwagę podczas wybierania tego przysmaku. Wybieraj zawsze taką burratę, której data ważności jest najbardziej odległa od bieżącej daty.

Pomidory też mają znaczenie

Bez dodatków sama burrata oczywiście smakować będzie, ale uwierzcie że z dodatkiem aromatycznych pomidorów smakować będzie jeszcze lepiej. Poza tym sama potrawa będzie pełniejsza i kompletna. Doprawdy niewiele jest smaczniejszych rzeczy, niż dojrzałe pomidory skąpane w słońcu polane oliwą extra vergine i wzbogacone liśćmi świeżej bazylii. I nawet sól morska jakże wyjątkowa do takiego zestawu winna być dozowana z ostrożnością.

Pomidorki koktajlowe przekrój na połowę, a następnie włóż do miski. Skrop je porządnie oliwą, a także niedużą ilością octu winnego. Następnie posyp je solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj delikatnie całość dłońmi.

Magiczna moc świeżej bazylii

Porwij listki bazylii i obłóż nimi pomidorki ze wszystkich stron. Na wierzchu pomidorów ułóż delikatnie burratę odcedzoną dobrze z serwatki. Całość posyp świeżo zmielonym pieprzem. Dodatkowe kilka kropel octu winnego przełamie nieco smak.

Podawaj od razu. Jedząc burratę z pomidorami i świeżą bazylią delektuj się słońcem i latem. Przekonasz się szybko, jak niewiele człowiekowi potrzeba. I do szczęścia, i do życia.


Wypróbuj przepis na sos kurkowy ze świeżych grzybów. Prawdziwa petarda smakowa. Z pewnością zasmakuje Ci również caprese na imprezę.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *