Burrito z tuńczykiem to duża tortilla wypełniona sałatką meksykańską z tuńczykiem oraz pomidorem, rukolą i awokado, zwinięta jak krokiet i podpiekana na grillu. Burrito z tuńczykiem, na które zapraszam to bezmięsna wersja tej słynnej meksykańskiej potrawy. Do jego przygotowania wykorzystałem sałatkę meksykańską z tuńczykiem, którą bez problemu dostać można w puszkach w wielu sklepach. Oprócz tuńczyka w sałatce jest także m.in. czerwona fasola i kukurydza. Jeżeli wolicie możecie po prostu takie zestawienie przygotować samodzielnie. Dobry „gotowiec” w tym przypadku jednak ułatwia sprawę. Pozostaje jedynie nadać całości meksykańskiego smaku, czyli dodać świeżą kolendrę. Zachęcam.
Składniki
puszka sałatki meksykańskiej z tuńczykiem
rukola
przyprawa do chili con carne (opcja)
awokado
świeża kolendra
pomidor
starty ser
cytryna lub limonka
sól, pieprz
Przepis na burrito z tuńczykiem
Wyjmij sałatkę z tuńczykiem z puszki i pozostaw, aby nabrała temperatury pokojowej. Dzięki temu po spróbowaniu lepiej ocenisz, czy wymaga dodatkowego doprawienia. Pamiętaj, że tortilla (podobnie jak np. ciasto na pierogi) łagodzi smak farszu, więc lepiej nieco podkręcić jego smak. Dobrym pomysłem jest np. dodanie do takiej sałatki przyprawy do chili con carne. Jest ona bardzo aromatyczna i ostra, dzięki czemu sałatka nabierze charakteru.
Awokado pozbaw skórki i pestki, a następnie umieść je w moździerzu lub w misce. Następnie posól awokado, posyp świeżo zmielonym pieprzem, skrop sokiem z limonki lub cytryny i ugnieć na pastę.
Na dolną część tortilli nałóż pastę z awokado, a na niej ułóż garść świeżej rukoli. Na rukoli rozłóż plastry pomidora.
Porada-> awokado, pomidory i kolendrę możesz użyć do burrito w formie <<dip guacamole>>.
Posyp całość obficie startym serem (najlepszy cheddar, ale może też być mozzarella lub Grana Padano). Na ser nałóż sałatkę z tuńczykiem. Na wierzch burrito z tuńczykiem nałóż garść świeżej kolendry i całość skrop dodatkowo sokiem z cytryny lub limonki.
Tortillę należy teraz zwinąć, aby powstało burrito. Robi się to tak samo, jak w przypadku naszych krokietów (zobacz <<przepis na krokiety z mięsem>>). Tortilla powinna ściśle owijać farsz. Tak przygotowane burrito połóż na rozgrzanej patelni grillowej (lub zwykłej) i lekko dociśnij. Grzej 3 minuty na średnim ogniu, aby wnętrze burrito się zagrzało, a ser stopił. Następnie odwróć burrito na drugą stronę, lekko dociśnij i grzej kolejne 3 minuty.
Przekrój burrito pod skosem na połowę i podawaj od razu. Pożądanymi dodatkami będzie świeża kolendra, ostry sos i cząstki limonki.