Carbonara z klopsikami obiad bardzo szybki

Spaghetti carbonara z klopsikami z surowych kiełbasek wieprzowej z sosem z jajek, parmezanu i słodkiej śmietanki.

Spaghetti carbonara przygotowana z klopsikami z surowych kiełbasek wieprzowych z sosem z jajek, parmezanu i słodkiej śmietanki. Carbonara z klopsikami to danie nieco oszukane w stosunku do oryginału. Do sosu dodaję bowiem słodkiej śmietanki, a zamiast sera pecorino używam greckiego miękkiego, choć krótko sezonowanego sera. Natomiast zamiast aromatycznego guanciale użyłem świetnie lecz zupełnie inaczej od guanciale przyprawionej surowej kiełbaski wieprzowej. Całość wyszła na tyle zgrabnie i pysznie, że dzielę się przepisem na to naprawdę ciekawe danie, które polubią wszyscy.

Składniki

200 gramów makaronu spaghetti albo linguine
150 gramów surowej kiełbaski wieprzowej
2 wiejskie jajka
100 ml słodkiej śmietanki
starty ser typu parmezan
natka pietruszki
sól, pieprz

Przepis na carbonara z klopsikami

Na początek wbij do miski dwa żółtka jajek oraz wlej słodką śmietankę. Mniej więcej 100 ml. Do żółtek i śmietany dodaj starty ser. Najlepiej, jeśli będzie to parmezan lub grana padano. One gwarantują, że ser pięknie zamieni się w sos. Zawsze jednak masz wybór i możesz dodać taki ser, jaki lubisz. Musisz się jednak wtedy liczyć z tym, że Twój sos może nie być gładki i aksamitny. Ale kto powiedział że musi być, przecież to oszukana carbonara. Sos musi być pyszny. I tyle.

Posiekaj natkę i dodaj ją do masy, a następnie dopraw ją odrobiną soli i pieprzu. Dobrze wymieszaj sos i odstaw go na bok, użyjesz go później.

W garnku zagotuj wodę, dobrze ją posól, wrzuć makaron i gotuj według wskazań na opakowaniu.

Rozetnij kiełbaski, wyjmij  z nich mięso i dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki. Uformuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego albo mniejsze, według uznania. Następnie smaż klopsiki na niedużej ilości tłuszczu. Wszak sporo wytopi się go z mięsa. Wyjmij usmażone klopsiki i odłóż na ręcznik papierowy, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Odcedź makaron (zachowaj szklankę wody z jego gotowania) i przelej do niego tłuszcz z patelni po smażeniu klopsików. Wlej do makaronu z tłuszczem masę jajeczną ze śmietaną.

Porada-> carbonarę możesz przygotować na patelni, na której smażyły się klopsiki.

Ważne, by nie wlać masy jajecznej na patelnię znajdującą się na wciąż grzejącym palniku, bo wtedy zamiast sosu zrobi się jajecznica

Bardzo dokładnie mieszaj całość, aby powstał gładki sos, który oblepi makaron. Jeżeli sos jest za gęsty dolej nieco wody z gotowania makaronu. Na koniec dodaj klopsiki, zamieszaj jeszcze raz, gotowe. Podawaj od razu posypane startym serem, posiekaną natką i czarnym pieprzem


Poznaj oryginalny przepis na spaghetti carbonara.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *