Chilaquiles przygotowuje się z czipsów kukurydzianych polanych sosem przygotowanym z dodatkiem ostrych papryczek i pomidorów. Tak przygotowanie popularne danie na meksykańskie śniadanie podaje się z gotowanym poszarpanym mięsem z kurczaka. Nie wiem jak Wy, ale ja bym takie śniadanie chętnie wciągnął. Mam nadzieję, że kiedyś będę miał okazję spróbować go w oryginale.
Składniki
nachos czipsy (po ok. 100 g na osobę)
pomidory 3 sztuki
duża cebula
ostre papryczki suszone chilli (najlepiej oryginalne meksykańskie, zamiennie mogą być piri piri), ilość według uznania
świeża kolendra
1 litr bulionu drobiowego
pierś z kurczaka (po 1 małej piersi kurczaka na osobę)
ser feta lub twaróg (w zależności od preferencji)
Przepis na chilaquiles danie meksykańskie
Gotuj pierś z kurczaka w bulionie.
Pokrój lub zetrzyj na tarce pomidory, a cebulę obierz i pokrój na kawałki.
Wrzuć pomidory i cebulę do garnka z papryczkami, zalej bulionem tyle aby ledwie zakrywało składniki, a następnie gotuj wszystko 15 minut.
Po upływie wskazanego czasu przelej całość do miksera, dodaj garść świeżej kolendry i zmiksuj dokładnie.
Powstały sos przepuść przez sitko tak, żeby cała pulpa została na sitku.
Ugotowanego kurczaka poszarp widelcem na małe kawałki.
Rozłóż nachosy w głębokim talerzu, a następnie nałóż na nie kurczaka.
Polej całość obficie sosem, posyp serem, a następnie rozłóż cebulę pokrojoną w półokręgi i liście świeżej kolendry.
Przygotuj słynne meksykańskie danie z kurczakiem czyli <<fajitas drobiowa>> i podaj je z Twoimi ulubionymi sosami.